Απόψεις|30.01.2019 10:25

Η Γεννηματά αρνήθηκε την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου

Newsroom

Του Πάνου Τριγάζη

Δεν µου είναι ευχάριστο να διαπιστώνω ότι το σηµερινό ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον κορµό του ΚΙΝΑΛ, έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική και φιλειρηνική κληρονοµιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Προσθέτω ότι ο Ανδρέας δεν δήλωνε σοσιαλδηµοκράτης, αλλά σοσιαλιστής, γι’ αυτό και καθυστέρησε την ένταξη του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική ∆ιεθνή.

Στο ΠΑΣΟΚ ανήκει το σύνθηµα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σηµαίνει ∆εξιά», αλλά η σηµερινή πρόεδρος του χώρου φλερτάρει µε τη Ν∆ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πολεµική της στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα την έχει φέρει σε αντίθεση και µε τους σοσιαλιστές της Ευρώπης, τόσο στο ζήτηµα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση όσο και για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Προκύπτει και για το ΚΙΝΑΛ το ερώτηµα ποιον ευρωπαϊσµό ακολουθεί, αυτόν που επικρατεί σήµερα, µε κυριαρχία του νεοφιλελευθερισµού, ή εκείνον που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και µεγάλη µερίδα των Πρασίνων και σοσιαλδηµοκρατών της Ευρώπης.

Καταστροφολογώντας για τη σηµερινή πορεία της ελληνικής οικονοµίας, η Φώφη δεν αναγνωρίζει επιτεύγµατα προς όφελος των «µη προνοµιούχων», τα συµφέροντα των οποίων επεδίωκε να εκφράσει το ιστορικό ΠΑΣΟΚ. Ακόµα και ο Κώστας Σηµίτης µιλούσε για «δύο Ελλάδες», επικρίνοντας τους «έχοντες και κατέχοντες». Σήµερα, η Φώφη µιλά για «εθνική συνεννόηση», αλλά δεν λέει σε ποια βάση θα επιτευχθεί αυτή. Με την πολιτική της Ν∆, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγµατος για δηµόσια Τριτοβάθµια Εκπαίδευση;

Υπενθυµίζω ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε ως πρωθυπουργός και σε ηγέτη του διεθνούς κινήµατος ειρήνης, πρωτοστατώντας σε πρωτοβουλίες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισµού, κάνοντας ανοίγµατα στη Μόσχα και οικοδοµώντας σχέσεις συνεργασίας και ειρήνης µε τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ιδιαίτερα µε τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Από το 1981 τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συµµετείχαν στην κίνηση ειρήνης ΚΕΑ∆ΕΑ, η οποία, µε τις ευλογίες του Ανδρέα, επιδίωξε να γεφυρώσει τις διαφορές των κινηµάτων ειρήνης της Ανατολικής και της ∆υτικής Ευρώπης.

Στην Ιστορία έχουν µείνει οι φιλειρηνικές πρωτοβουλίες του, µε κορυφαία την παγκόσµιας εµβέλειας «Πρωτοβουλία των έξι ηγετών» για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Ερχόµενος σε αντίθεση µε την πολιτική του ΝΑΤΟ, ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε τη δηµιουργία απύραυλης Βαλκανικής, θέση της κοµµουνιστικής Αριστεράς από τη δεκαετία του 1960.

Τελευταίο επίτευγµα του Ανδρέα, πριν από τον θάνατό του, ήταν η Ενδιάµεση Συµφωνία του 1995, διά της οποίας η σηµερινή Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στον ΟΗΕ ως Πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή µε προσωρινό όνοµα που περιείχε τη λέξη «Μακεδονία».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας ΠαπανδρέουΣΥΡΙΖΑΣυμφωνία των ΠρεσπώνΦώφη Γεννηματά