Απόψεις|30.01.2019 10:09

Η αρχή του δρόµου

Έθνος Γνώμη

Σηµαντική επιτυχία συνιστά η έκδοση του πενταετούς οµολόγου, το οποίο καλύφθηκε πέντε φορές µέσα σε λίγες ώρες. Ηταν η πρώτη µεταµνηµονιακή έξοδος της χώρας στις αγορές – µια πρόβα τζενεράλε εν όψει της έκδοσης ενός 10ετούς οµολόγου που θα σηµατοδοτήσει την πραγµατική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Προφανώς δεν είναι ώρα για πανηγυρισµούς: το επιτόκιο της χθεσινής έκδοσης ήταν πολύ υψηλό και δεν είχε καµία σχέση µε το κόστος δανεισµού άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ακόµα και εκείνων που γνώρισαν τις µνηµονιακές πολιτικές.

Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς -κυρίως η αντιπολίτευση- να λησµονεί ότι η Ελλάδα ήταν οκτώ χρόνια αποκλεισµένη από τις αγορές. Και όποτε κατόρθωσε να δανειστεί από αυτές, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα από τα χθεσινά.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονοµία είναι θέµα εµπιστοσύνης – και η µεγάλη ανταπόκριση στη χθεσινή έκδοση δείχνει ότι η εµπιστοσύνη επιστρέφει για τη χώρα µας. Μάλιστα, αξίζει κανείς να σηµειώσει το γεγονός ότι αυτήν τη φορά -σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια- η συµµετοχή των «αρπακτικών» funds ήταν πολύ µικρή, κάτι που σηµαίνει ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν µε µεσοµακροπρόθεσµο ορίζοντα την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι χθες έγινε ένα σηµαντικό βήµα, αλλά η χώρα είναι ακόµα στην αρχή του δρόµου. Ας µην ξεχνάµε ότι µόλις προχθές ο κ. Ντράγκι θύµισε πως τα ελληνικά οµόλογα δεν είναι ακόµα επιλέξιµα από την ΕΚΤ. Αλλά το νερό µπήκε στο αυλάκι.

έκδοση ομολόγωνελληνικά κρατικά ομόλογα