Απόψεις|13.12.2021 15:56

Όλη η πορεία των εμβολιασμών και μια πρόβλεψη

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Η καμπύλη της εξέλιξης των εμβολιασμών μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα και μας επιτρέπει να κάνουμε προβλέψεις. Χωρίς αρνητές του εμβολίου θα είχαμε τελειώσει προ πολλού, τώρα πάμε για τέλος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Οι εμβολιασμοί από την αρχή

Όπως βλέπουμε στο γράφημα και στην πράσινη καμπύλη των εμβολιασμένων έστω με μία δόση, προεκτείνοντας τη δυναμική της περιόδου Μαίου-Ιουλίου (γραμμή 1), θα φθάναμε στα 8 εκατ. εμβολιασμούς προς τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό θεωρείται ένα σημείο ικανοποιητικής ανοσίας της αγέλης. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και σε καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κάτι που θα σήμαινε σχεδόν τη λήξη της πανδημίας κατά τον ΠΟΥ και όλους τους ειδικούς. Δυστυχώς δεν συνέβη.

Κάμψη τον Αύγουστο

Στο σημείο εκείνο, στο τέλος Ιουλίου, άρχισε σύγκρουση (και στατιστική) με τους αντιεμβολιαστές. Η πορεία ανόδου της πράσινης καμπύλης έγινε πιο ήπια. Παρ’ όλα αυτά, προεκτείνοντας τη μειωμένη δυναμική του Σεπτεμβρίου (γραμμή 2) θα φθάναμε στα 8 εκατ. εμβολιασμούς με το τέλος της χρονιάς.

Ελαχιστοποίηση Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Στη συνέχεια οι εμβολιασμοί σημείωσαν μεγάλη κάμψη καθώς είχαν εμβολιαστεί όσοι πολίτες το επιθυμούσαν και υπήρχε άρνηση από τους υπολοίπους και η καμπύλη σχεδόν ισοπεδώθηκε και οδηγούσε σε αδιέξοδο, όπως μας δείχνει η γραμμή 3 δηλ. η προέκταση της πολύ χαμηλής δυναμικής Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Νέα πνοή από τον Νοέμβριο

Από την αρχή Νοεμβρίου αυξήθηκαν πάλι οι εμβολιασμοί, ως αποτέλεσμα μέτρων πιέσεων και πειθούς, οπότε προεκτείνοντας τη σημερινή δυναμική (γραμμή 4) θα φτάσουμε στο σημείο των 8 εκατ. στο τέλος του Ιανουαρίου 2022.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι

Να σημειώσουμε ότι η κίτρινη καμπύλη των πλήρως εμβολιασμένων πολιτων, όπως βλέπουμε ακολουθεί κατά πόδας την πράσινη των εμβολιασμένων τουλάχιστον με μία δόση κι έτσι δεν μας απασχολεί πολύ σ’ αυτή την ανάλυση. Αυτό παρατηρούμε ότι γίνεται από τον Αύγουστο που τελείωσαν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca στο οποίο η 2η δόση απείχε τρείς μήνες από την 1η.

Λήξη της προστασίας και η 3η δόση

Η πράσινη καμπύλη στο κάτω και δεξιά σημείο της εικόνας, που βρίσκεται σε πολύ θετική ανοδική πορεία, δείχνει την εξέλιξη των εμβολιασμών 3ης δόσης. Προεκτείνοντας την βλέπουμε (γραμμή 5) ότι στο τέλος του Ιανουαρίου 2022, θα έχουμε ξεπεράσει τα 4 εκατ. (σημείο Γ). Τότε όμως θα έχει λήξει η προστασία όλων όσοι είχαν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του Ιουλίου (μέχρι το σημείο Α της κίτρινης καμπύλης). Με τη βοήθεια της γραμμής ΑΒ, βλέπουμε ότι τότε θα έχουμε ένα κενό ίσο με την κάθετη κόκκινη γραμμή ΒΓ, περίπου ενός εκατ. ατόμων.

Νοσήσαντες

Η κόκκινη ευθεία καμπύλη στο κάτω μέρος του γραφήματος δείχνει την πορεία του αριθμού των νοσησάντων, οι οποίοι στο τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουν μέχρι το σημείο Δ που αντιστοιχεί σε περίπου 1,4 εκατ. άτομα. Αρκετοί όμως από αυτούς, κυρίως όσοι νόσησαν πριν από αρκετό καιρό, θα έχουν χάσει την ανοσία τους. Δεν μπορούν να υπολογιστούν ακριβώς πόσοι. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα είναι περίπου οι μισοί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Στο τέλος του Ιανουαρίου, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί, έστω με μία δόση, 8 εκατ. πολίτες, θα έχουν κάνει την 3η δόση περίπου 4,4 εκατ. και θα έχουν χάσει την προστασία από το εμβόλιο περίπου 1 εκατ. από τους πρώτους εμβολιασθέντες λόγω παρέλευσης του 6ήνου. Θα έχουν νοσήσει 1,4 εκατ. πολίτες και θα διατηρούν αντισώματα οι μισοί.

Άρα συνολικά τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε:

8 εκατ. εμβολιασμένους (διάστημα ΟΕ) - 1 εκατ. χωρίς την 3η δόση (διάστημα ΒΓ)

+ 700 χιλ πρόσφατα νοσήσαντες (διάστημα ΟΔ/2) - η επικάλυψη που υπάρχει από ανθρώπους που νόσησαν και θα έχουν κάνει και εμβόλιο = περίπου 7,5 εκατ. πολίτες με προστασία απέναντι στον ιό.

Θα χρειαστούμε ίσως μεγαλύτερη ένταση ή ακόμη ένα μήνα για τον μαγικό αριθμό των 8 εκατ. καλυμένων πολιτών. Εκτός αν αποδειχτεί σωτήρια και βοηθήσει η μετάλλαξη Όμικρον με μαζικές αλλά ελαφρές νοσήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν αντισώματα

αρνητές της επιδημίαςεμβολιασμοίΚορονοϊόςεμβόλιο