Απόψεις|30.01.2019 16:12

Οι Αλκυονίδες που ξέχασαν να έρθουν

Βούλα Κεχαγιά

Σε περίπου εξήντα ηµέρες από τώρα, οπότε και θα πραγµατοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, µπορεί να έχουν συµβεί πολλά.

Ενδεχοµένως να έχει αποκαλυφθεί ακόµη και ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, αν και όλα δείχνουν ότι ο Τσίπρας θα εξαντλήσει τις προθεσµίες. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής γνωρίζει ότι µέσα σε αυτούς τους δύο µήνες και στην πορεία προς το συνέδριο θα πρέπει να βρει δικλίδες ασφαλείας για την πολυπόθητη ενότητα του εγχειρήµατος.

Εναν χρόνο µετά το ιδρυτικό συνέδριό του, στο ΚΙΝΑΛ χάνει η µάνα το παιδί και το παιδί τη µάνα. Η επίσηµη ∆ΗΜΑΡ δηλώνει ότι αποχωρεί και αφήνει στη Χαριλάου Τρικούπη τα «ορφανά» της, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του και ο Γιώργος Παπανδρέου διαµηνύει ότι δεν είναι «ταξιδιώτης» και ότι παραµένει ενεργός πολιτικά.

Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και πρωτοβουλίες από την ηγεσία. Η Φώφη Γεννηµατά έχει µαζί της το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όµως αυτό δεν σηµαίνει τίποτα όταν ένα κόµµα ετοιµάζεται για εκλογές. Τον τόνο δίνει συνήθως η βάση, και εκεί επικρατεί αναβρασµός. Το µισό ΠΑΣΟΚ δεν έχει συγχωρήσει τον Παπανδρέου που αποχώρησε το 2015 για να συγκροτήσει το ΚΙ∆ΗΣΟ και τώρα φοβάται πως εάν ο πρώην πρωθυπουργός και στελέχη του εκλεγούν βουλευτές, µπορεί και να στρίψουν µετά τις εκλογές προς ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου η Φ. Γεννηµατά είχε περίπου λύσει το θέµα, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση του ονόµατος Παπανδρέου µε την κάθοδο του Νίκου στην Ευρωβουλή. Οµως τώρα η πρόεδρος χρειάζεται την παρουσία του ΚΙ∆ΗΣΟ για να πάει σε ένα συνέδριο στο οποίο δεν θα χαιρετίσουν µόνο το ΠΑΣΟΚ και οι Κινήσεις Πολιτών. Ασκήσεις ισορροπίας.

Από την άλλη, η ηγεσία θα πρέπει σύντοµα να ξεκαθαρίσει πώς θα αξιοποιήσει τον πρώην πρόεδρο Βενιζέλο. Ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα τι δεν θέλει. Ασκώντας εµµέσως πιέσεις προς την ηγεσία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ενδεχοµένως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να τον προορίζει για επικεφαλής στο Επικρατείας του κόµµατος. Οµως δεν θέλει να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά της, γιατί έτσι θα πρέπει να καταλήξει σε αποφάσεις και για τον πρόεδρο του ΚΙ∆ΗΣΟ. Είναι κι αυτές οι Αλκυονίδες που δεν ήρθαν...

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛ