Απόψεις|30.12.2021 19:36

Μόνο εσύ με καταλαβαίνεις, Άι Βασίλη μου

Άντζελα Ζιούτη

Αγαπητέ Άι Βασίλη!

Με λένε Αλεξία και πηγαίνω στην Τρίτη Δημοτικού. Πριν ένα μήνα έκλεισα τα εννέα. Πέρυσι σου ζήτησα μία Μπάρμπι και το σπίτι της που έχει πισίνα. Το θυμάσαι; Δεν μου τα έφερες Άι Βασίλη, αλλά δεν πειράζει. Το ξέρω ότι υπάρχεις, γιατί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα βάζω μία άδεια κάλτσα στο τζάκι και το πρωί βρίσκω μέσα καραμέλες και σοκολάτες. Κι εμείς είχαμε κάποτε ένα τεράστιο σπίτι - βέβαια δίχως πισίνα σαν της Μπάρμπι - αλλά δεν πειράζει. Όμως οι δουλειές του μπαμπά πέσανε έξω και το πήρε η τράπεζα. Το εστιατόριο που διατηρούσε στο Παγκράτι δεν άντεξε στην κρίση της πανδημίας με τα lockdown και συνεχώς με τα έκτακτα μέτρα και φαλήρησε. Ο μπαμπάς λέει «μία ανοιχτά, μία κλειστά δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις». Οι πελάτες ξαφνικά άφαντοι και οι προμηθευτές απλήρωτοι. Στο εστιατόριο δουλεύανε έντεκα ακόμη εργαζόμενοι. Μάγειρες, σερβιτόροι και μία λαντζιέρα. Τώρα είναι κι αυτοί άνεργοι Άι Βασίλη μου. Εδώ και δύο μήνες ζούμε στο σπίτι της γιαγιάς στους Θρακομακεδόνες. Είναι λίγο μικρό για μια τετραμελή οικογένεια και τη γιαγιά μαζί, αλλά ο μπαμπάς λέει ότι “χίλιοι καλοί χωράνε”. Η γιαγιά παίρνει μία συνταξούλα από το ΙΚΑ κι έτσι πληρώνουμε το ρεύμα και το νερό και αγοράζουμε και τρόφιμα. Μακαρόνια, φασολάδα, φακές και ρύζι. Κι όταν έρχεται η Κυριακή τρώμε κεφτεδάκια ζυμωμένα με μπόλικο ψωμί.

Ο αδελφός μου ο Νίκος φοβάται μήπως πεθάνει η γιαγιά γιατί τη βρήκανε με βουλωμένη αρτηρία. Γιατί μετά θα πρέπει αυτός να παρατήσει και το μπάσκετ και τα αγγλικά. Αλλά κι εμείς αν πεθάνει η γιαγιά Άι Βασίλη πως θα ζήσουμε μετά; Ο μπαμπάς όλο ψάχνει για δουλειά στις αγγελίες, αλλά λέει ότι “δεν κινείται τίποτε”. Φέτος τα Χριστούγεννα Άι Βασίλη μου, δε θα σου ζητήσω να μου βάλεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο παιχνίδια. Θέλω να μπορείς να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει. Και ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα, γιατί είναι πολύ εργατικός άνθρωπος. Δεν του ταιριάζει να κοιτάει όλη μέρα τηλεόραση, Άι Βασίλη μου. Αύριο δε θα πάρω τυρόπιτα. Με αυτά τα χρήματα θα αγοράσω γραμματόσημα για να σου στείλω το γράμμα μου.

Εκεί που ζεις ξέρω ότι έχει πάντα χιόνι και πολύ κρύο. Το ίδιο κρύο έχουμε κι εμείς στο σπίτι στους Θρακομακεδόνες, όταν σβήνουμε τα καλοριφέρ. Η μαμά λέει συνέχεια: ”Κάντε οικονομία, κάντε οικονομία”. Μόνο εσύ με καταλαβαίνεις Άι Βασίλη μου. Μόνο εσύ.

ΚορονοϊόςlockdownΆγιος ΒασίληςΠρωτοχρονιά