Απόψεις|01.02.2019 14:28

Ολη η Ελλάδα «κρέμεται» από το ΣτΕ: Οι θυσίες και η ανταπόδοση

Έθνος Γνώμη

Το γιατί είναι προφανές – οι πολίτες υποβλήθηκαν σε τεράστιες θυσίες όλα τα προηγούµενα χρόνια και έχουν στηρίξει τις προσδοκίες τους στη ∆ικαιοσύνη.

Το δηµοσιονοµικό πρόβληµα που θα δηµιουργηθεί σε περίπτωση πλήρους δικαίωσης όλων είναι δεδοµένο – αλλά αυτό δεν αφορά όλους εκείνους που περιµένουν να τους επιστραφούν χρήµατα που τους αφαιρέθηκαν µε αναγκαστικές νοµοθετικές ρυθµίσεις.

Η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε – είναι χαρακτηριστικό ότι µόλις χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε µια πικρή αλήθεια: ότι αν δεν λυθεί άµεσα το µεγάλο πρόβληµα των κόκκινων δανείων, τότε θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό η κυβέρνηση δεν µπορεί απλώς να αναµένει τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι φανερό ότι τώρα που η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια, οι πάντες αναµένουν κάποια ανταπόδοση των θυσιών των προηγούµενων χρόνων.

Ωστόσο, αυτό δεν µπορεί να γίνει ούτε άµεσα ούτε πλήρως – πολύ απλά διότι δεν υπάρχουν τα χρήµατα. Αλλωστε, οι µεγαλύτερες περικοπές στο διαθέσιµο εισόδηµα έγιναν µέσω της αύξησης των έµµεσων φόρων, που είναι και οι πλέον άδικοι, διότι πλήττουν πρώτιστα τα φτωχότερα στρώµατα.

Εποµένως, µια µείωση του ΦΠΑ -εφόσον το επιτρέψει η πορεία των εσόδων- θα µπορούσε να είναι µια δίκαιη επιστροφή µέρους των απωλειών του µνηµονίου, χωρίς να προκληθεί δηµοσιονοµικός εκτροχιασµός.

Συμβούλιο της Επικρατείας