Απόψεις|01.02.2019 14:38

Για µια γκαζόζα

Πάνος Θεοδωρίδης

Γιατί αυτό; Επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές περίσσεψαν αρκετά και οι περισσότεροι, έως οκτώ, συµβάλλουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Συνέβη και ένας εκ µεταγραφής βουλευτής, ο κύριος Φωκάς, να απουσιάζει από την αίθουσα, ακριβώς την ώρα που, εκπροσωπώντας ένα µικρό κόµµα, έπρεπε να εκφράσει συναίνεση για κάτι. ∆εν ήταν παρών, και κυριάρχησε αµέσως η υποψία στους ενάντιους πως ιδού ρήγµα στον ορίζοντα και ο προεδρεύων, για να αποφύγει τα χειρότερα, ανέβαλε την ψηφοφορία. Αυτά είναι τα γεγονότα.

Τίποτε από αυτά δεν ήταν άξιο µεγάλης κρίσης ή νέων ισορροπιών. Παρακολουθώ χρόνια όσες συνεδριάσεις της Βουλής µπορώ και µερικές φορές κλήθηκα να παραστώ ως καλεσµένος της τόσο στην αίθουσα συνεδριάσεων, όσο και επισκεπτόµενος σε εκείνον τον λαβύρινθο, όπως µου φάνηκε, κυβερνητικούς ή αντικυβερνητικούς βουλευτές,  να παρουσιάσω κάτι ή να βοηθήσω την κρίση τους.

Η εντύπωσή µου ήταν πως οι µεγάλες κραυγές και οι θυµοί έµοιαζαν µε των δηµοτικών αρχόντων, όταν υπήρχε κάµερα στις συνεδριάσεις. Μόλις έκλεινε το µηχάνηµα ο οπερατέρ, οι σχέσεις ήταν συνήθως οµαλές, έως και φιλικές. Ειδικά στο καφενείο της Βουλής δεν υπήρχε µήτε κατά διάνοια κάποια εµφύλια αίσθηση.

Και δεν ήταν καθόλου παράξενο, ιδίως όταν οι πατέρες του έθνους έπρεπε να προλάβουν µια πτήση, να αφήνουν έναν, ναι, έναν κοµµατικό εκπρόσωπο να αποδεχτεί ή όχι τα άρθρα που ψηφίζονταν.

Ξαφνικά, όλοι συµφώνησαν να επιστρέψουν στον κανονισµό και τα ευκολάκια να γίνουν παρελθόν. ∆εν νοµίζω πως είναι σε θέση να τον τηρήσουν, αλλά ας µείνω καλοδιάθετος. Απλώς να υπενθυµίσω πως η απειρία του κυρίου Φωκά κόντεψε να προκαλέσει µια µίνι κρίση. Η δικαιολογία «πήγα να πιω µια γκαζόζα και µετά τουαλέτα» ήταν αντάξια της καθυστέρησης σε σχολική αίθουσα, ράθυµου µαθητή. Για ένα πουκάµισο αδειανό, για µια γκαζόζα. Αρκετά.

ΑΝΕΛΣυμφωνία των Πρεσπώνγκαζόζα