Απόψεις|08.05.2019 16:35

Δένδιας-Αυγενάκης: Ολα κάτω από το χαλί

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ολοι νιώθουµε ήσυχοι και ξαλαφρωµένοι, ιδίως αν υπήρξε κίνδυνος µεγάλου καβγά.

Ως φιλήσυχος άνθρωπος λοιπόν θα χαιρετίσω δηµοσίως την οµόνοια που επανήλθε µεταξύ του Νίκου Δένδια και του Λευτέρη Αυγενάκη. Τα βρήκανε όµορφα και παλικαρίσια στα social media. Aφού,  ως γνωστόν, στη σύγχρονη εποχή δίνουµε τα χέρια και κάνουµε τη χειραψία της συµφιλίωσης µέσω Τwitter. Ακόµη και οι Κρητικοί έτσι το κάνουν.

Ετσι λοιπόν ο γραµµατέας της Ν∆ και βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης δήλωσε µε ανάρτησή του πως µε τον Ν. ∆ένδια «µοιραζόµαστε πάντα τις ίδιες αγωνίες και τον ίδιο στόχο να απαλλαγεί η χώρα µας από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος». Αυτά αφού πριν, ως γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιχείρησε να τον συνετίσει για την έµµεση κριτική που έκανε στους Αδωνο-Βορίδηδες. Το ιδεολογικό θέµα λοιπόν έληξε. Και όλοι αγαπηµένοι.

Μόνο µία απορία θα µας µείνει και αυτή αφορά περισσότερο τον Λευτέρη Αυγενάκη εξαιτίας του κοµµατικού του ρόλου. Ποιος τελικά είναι το... στόµα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Γιατί στη µικρή αυτή κοντρίτσα και οι δύο µιλούσαν επικαλούµενοι τον πρόεδρο της Ν∆. Ελεγαν ότι εκφράζουν αυθεντικά τις θέσεις του. (Για να µην αναφερθούµε στους υπόλοιπους «πρωτοκλασάτους» του κόµµατος που, αν και δεν διακρίνονται για την οµοιογένεια του πολιτικού τους λόγου, δηλώνουν συνήθως το ίδιο).

Γιατί εντάξει, το κόµµα είναι πολυσυλλεκτικό. Είναι όµως «πολυσυλλεκτικές» και οι αντιλήψεις του προέδρου του; Εδώ λοιπόν φαίνεται «ο καλός ο γραµµατέας». Οταν καταφέρνει να συνθέτει τις απόψεις σε ένα ενιαίο σχήµα και να βγάζει ένα οµοιογενές αποτέλεσµα. Φυσικά αυτό προϋποθέτει οι απόψεις να µπορούν να «συνδυαστούν», διότι θαύµατα ουδείς µπορεί να κάνει. Και εδώ ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να παραδεχθούµε πως αντιµετωπίζει µια µεγάλη δυσκολία.

Μάλλον γι’ αυτό κατέφυγε στο «ένας είναι ο εχθρός, ο ΣΥΡΙΖΑ». ∆ηλαδή στον εύκολο τρόπο. Αυτόν που βάζει τις αντιφάσεις κάτω από το χαλί. Τις προσπερνά ή τις αφήνει για αργότερα και προτάσσει το στοιχείο που ενώνει. Μόνο που -αν πιστέψουµε τα κυβερνητικά στελέχη- τα θέµατα που θα έρθουν στην πολιτική ατζέντα το επόµενο διάστηµα και τα διλήµµατα που θα τεθούν θα τα ξαναφέρουν όλα στην επιφάνεια. Οπότε ο Λευτέρης Αυγενάκης θα έχει πολλή δουλειά και καθόλου εύκολη.

Νίκος ΔένδιαςΝέα ΔημοκρατίαΛευτέρης Αυγενάκης