Απόψεις|02.02.2019 15:42

Οι συµβουλές του Ρετζέπ

Ευάγγελος Χεκίμογλου

ύσκολη προβλέ πεται η συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ευλόγως είναι ενοχληµένος διότι οι άλλες χώρες µοιράζουν µεταξύ τους τα αέρια και δεν λαµβάνουν υπόψη τους την Τουρκία. ∆ιευκρινίζω ότι πρόκειται για αέρια υποθαλάσσια και όχι από αυτά που µπορούν να αντιµετωπιστούν µε γκαζόζες.

Για την περίπτωση πάντως που ο πρωθυπουργός θελήσει να εξηγήσει στον ηγέτη της γείτονος τα σχετικά κοινοβουλευτικά µας έθιµα, οι προτεινόµενοι όροι είναι αφενός «γκαζοζί», αφετέρου «όι» (σαν αναστεναγµός), που σηµαίνει ψήφος. Το πιθανότερο είναι ότι ο ηγέτης της Τουρκίας θα τον ρωτήσει «και γιατί δεν βάζετε τις γκαζόζες στη φυλακή;» και ο δικός µας θα απαντήσει ότι η ∆ικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα.

«Και σε µας είναι ανεξάρτητη, τζάνε µ’» θα απαντήσει ο συνοµιλητής του, «γι’ αυτό βάζουµε στη φυλακή και τους δικαστές». «Εµείς δεν µπορούµε», θα πει ο πρωθυπουργός, «διότι είµαστε δηµοκράτες και επιπλέον θα διαµαρτυρηθεί η αντιπολίτευση». «Και γιατί δεν βάζετε φυλακή και την αντιπολίτευση;» θα ρωτήσει ο Ρετζέπ.

«Θα διαµαρτυρηθούν οι φύλακες, διότι θα πρέπει να υποµένουν τον Αδωνη να τους κάνει µαθήµατα αρχαίων ελληνικών» θα πει ο δικός µας. «Γιατί δεν βάζετε φυλακή και τους φύλακες;» θα αναρωτηθεί ο Ρετζέπ. «Μα είµαστε δηµοκρατική χώρα» θα διαµαρτυρηθεί ο Αλέξης. «Κι εµείς είµαστε δηµοκρατική χώρα» θα του πει ο Ρετζέπ. «Εχουµε πιο πολλούς βουλευτές από σας».

«Πόσους βουλευτές χρειάζεστε για να αναγνωριστεί Κοινοβουλευτική Οµάδα; Πέντε;» θα ρωτήσει ο Αλέξης που έχει τον γκαϊλέ του Πάνου. «Κοινοβουλευτική Οµάδα ή προσκοπική ενωµοτία;» θα ειρωνευτεί ο Ρετζέπ. «Βάλε 55, τζάνε µ’». «Και ποιο είναι το εκλογικό σας σύστηµα;» θα ρωτήσει µε ενδιαφέρον ο Αλέξης. «Ζεβζέκης είσαι, τζάνε µ’; Το σύστηµα είναι αυτό που µας δίνει πλειοψηφία» θα απαντήσει ο συνοµιλητής του και θα προσθέσει: «Αλλά σε βλέπω πολύ σεκλέτ, καρντάς. Για τις εκλογές έχεις σεβντά;».

«Αρχισαν οι αποκλεισµοί των δρόµων από τους αγρότες», θα εξηγήσει ο Αλέξης, «και θα πάρουν διαστάσεις». «Και γιατί δεν τους βάζετε φυλακή;» θα τον συµβουλέψει ο ηγέτης της γείτονος. «Τους αγρότες;» θα ρωτήσει ο Αλέξης. «Τους δρόµους» θα διευκρινίσει ο Ρετζέπ.

ΤουρκίαΑλέξης ΤσίπραςΤαγίπ Ερντογάν