Απόψεις|26.01.2022 21:43

Η Ουκρανία δεν είναι Κριμαία!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Προ οκτώ ετών, η ανθρωπότητα παρακολούθησε σε ζωντανή σύνδεση, την οριστική προσάρτηση της Κριμαίας, μέχρι τότε κομματιού της Ουκρανίας, στην Ρωσία.

Πολλοί θα θυμούνται τις απευθείας συνδέσεις με τις μεγαλύτερες πόλεις της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου εκατοντάδες Ρώσοι παραστρατιωτικοί, πιθανότατα μέλη των Σπέτσναζ, των ειδικών δυνάμεων, με στολές χωρίς διακριτικά, κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτίρια. Λίγες μέρες αργότερα, οι τοπικοί αξιωματούχοι, υπέγραφαν σύμφωνο προσάρτησης της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ουσιαστικά, η αλλαγή συνόρων πραγματοποιήθηκε χωρίς σύγκρουση μεταξύ των Ουκρανικών και Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι ίδια.

Η απειλή εισβολής του Ρωσικού στρατού στην γειτονική χώρα, αναμενόμενη κατάληξη ετών ένθεν και ένθεν απειλών, φαντάζει πιθανή. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η σύρραξη θα κριθεί μεταξύ τακτικών στρατών, με εκατόμβες θυμάτων. Επίσης, θα πρέπει να αναμένεται ηθική και υλική υποστήριξη από τις χώρες της Δύσης, προς την Ουκρανία, όπως αντίστοιχα και -κυρίως πολιτικές και οικονομικές- κυρώσεις στην Ρωσία.

Πού θα καταλήξει μια Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Με δεδομένη την ασυναγώνιστη στρατιωτική ισχύς του Ρωσικού στρατού, εκτιμάται ότι οι αμυνόμενοι θα ηττηθούν με παράλληλη εγκατάσταση απολύτως εξαρτώμενης φίλο-Ρωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την προσκόλληση της Ουκρανίας στο άρμα της, όπως είναι αντίστοιχα και η Λευκορωσία του φίλο-Ρώσου Λουκασένκο.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του ΝΑΤΟ, θα περιοριστεί στις Βαλτικές δημοκρατίες, και όχι στην πίσω αυλή της Ρωσίας, κάτι που φοβόταν δεκαετίες τώρα.

ΡωσίαΚριμαίαΝΑΤΟΟυκρανία