Απόψεις|28.01.2022 10:43

Πρόταση μομφής με τρεις παραλήπτες

Αδάμος Ζαχαριάδης

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει ότι το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων και, κατά την άποψη μου, έχει τρεις στοχεύσεις:

Πρώτον, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση μετά από μια ακόμα κάκιστη διαχείριση κρίσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι η κακοκαιρία «Ελπίδα» ακύρωσε για τα καλά το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί διαχειριστικής ικανότητας της κυβέρνησης. Μετά τη «Μήδεια», τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση στην κυβέρνηση δύσκολα μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει  για τη διαχειριστική της επάρκεια. Με εξαίρεση το έργο του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι στην καλύτερη «μία από τα ίδια».

Εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να διατηρήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση ενεργή, μεταφέροντας την, μάλιστα, στο ανώτερο κοινοβουλευτικό επίπεδο προκαλώντας ένα μπρα-ντε-φερ με τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα, αναγκάζει τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν την κακοκαιρία να βγουν στο βήμα της Ολομέλειας και να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους ή να επιρρίψουν τις ευθύνες στους συναδέλφους τους. 

Ο αντίλογος

Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση φθείρεται από την κοινωνική δυσαρέσκεια η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την συσπειρώσει και θα μεταφέρει τη σύγκρουση σε ένα πεδίο σύγκρισης της παρούσας με την προηγούμενη κυβέρνηση, σύγκριση στην οποία η ΝΔ επενδύει πιστεύοντας ότι υπερτερεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως θεωρούν ότι η ευθεία αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη ευνοεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε αυτό θα επενδύσουν το επόμενο διάστημα. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Δεύτερος «παραλήπτης» της πρότασης μομφής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδειξε επίσης να αιφνιδιάζεται από την κίνηση του Τσίπρα καθώς η γραμμή (ναι στην πρόταση μομφής, όχι στις εκλογές) είναι - κατά την άποψη μου - πολιτικά αδύναμη. Παράλληλα, ένα κόμμα που πριν λίγες εβδομάδες έκανε εκλογές δύο γύρων με 250 χιλιάδες ψηφοφόρους να μπαίνουν στα εκλογικά κέντρα χωρίς καν αρνητικό rapid test, δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν γίνονται εκλογές μέσα στην πανδημία. Επειδή δεν πιστεύω ότι ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είναι πολιτικά αφελής, θεωρώ ότι η θέση που εξέφραασε χθες στο κεντρικό δελτίο του Open, αποτελεί απόδειξη του πολιτικού προβλήματος του κόμματος το οποίο επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες πείθοντας ότι αποτελεί εναλλακτικό πόλο εξουσίας. 

Τα εσωκομματικά και η νέα λογική Τσίπρα

Η πρόταση μομφής, όμως έχει και παραλήπτες εντός Κουμουνδούρου. Εκ των πραγμάτων, η κίνηση Τσίπρα σβήνει τη φωτιά που πήγε να ανάψει στο εσωτερικό μετά την πρόταση για απευθείας εκλογή από τη βάση. Πλέον, η εσωκομματική αντιπολίτευση συσπειρώνεται γύρω από το αίτημα για εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε καθαρά προεκλογική περίοδο και το Συνέδριο μπαίνει εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα. 

Μπορεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής να αποδειχθεί ότι η κίνηση Τσίπρα ήταν λάθος. Πιθανώς πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βγει από τη δύσκολη θέση και η κυβέρνηση να είναι ενισχυμένη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει περάσει τη φάση του αντιπολιτευτικού λήθαργου και να προκαλεί συνεχώς πολιτικά γεγονότα. Διαγραφή Κουρουμπλή, αίτημα για εκλογές, πρόταση για απευθείας εκλογή από τη βάση και πρόταση μομφής είναι τέσσερις κινήσεις του τελευταίου διαστήματος που δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει φύγει από τη λογική ότι η κυβέρνηση θα πέσει ως «ώριμο φρούτο». 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςπρόταση μομφής