Απόψεις|09.02.2022 12:17

Κριστιάνο Ρονάλντο και Σερ Άλεξ σε ένα podcast εξηγούν τη σημασία της εσωτερικής επικοινωνίας

Χαράλαμπος Ρωσσίδης

Τη σημασία της Επικοινωνίας στα ενδότερα ενός οργανισμού υπογραμμίζουν σε πρόσφατο podcast της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο δεκάλεπτο podcast, το οποίο μεταξύ άλλων μας ταξιδεύει πίσω στο 2004, όταν ο 18χρονος τότε Ρονάλντο μετακόμιζε από τη Λισαβόνα στο Μάντσεστερ, ο Σκωτσέζος πρώην μάνατζερ και ο Πορτογάλος σούπερ σταρ τονίζουν πως η καλή Εσωτερική Επικοινωνία και η έμφαση στα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό ενός οργανισμού αποτελούν βασική παράμετρο στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του.

Σύμφωνα με τον Σερ Άλεξ, «η Επικοινωνία με το προσωπικό είναι ζωτικής σημασίας. Δεν έχει σημασία εάν αφορά ποδοσφαιριστή, μέλος του staff ή τον άνθρωπο που κουρεύει το γρασίδι. Η Ηγεσία και η Επικοινωνία συνδέονται μεταξύ τους. Ο Κριστιάνο ήταν ένα μικρό αγόρι όταν ήρθε κοντά μας. Συνεπώς ήταν σημαντικό να τον κάνουμε να νιώσει άνετα». Πρόσθεσε πως «όταν πρέπει να δείξεις ηγετικές δεξιότητες, επιβάλλεται να προσμετράς τον παράγοντα Επικοινωνία και να έχεις την ικανότητα να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται σημαντικοί. Δεν μπορούσα ποτέ να περάσω δίπλα από οποιονδήποτε στο προπονητικό κέντρο και να μην ανταλλάξουμε μια κουβέντα. Ένα “καλημέρα, τι κάνεις; Πώς είναι η μητέρα σου και ο πατέρας σου;”. Είναι σημαντικό οι γύρω σου να αναγνωρίζουν ότι πραγματικά νοιάζεσαι και ενδιαφέρεσαι γι’ αυτούς. Αυτό είναι η Επικοινωνία».

Ο Σκωτσέζος manager αναδεικνύει τη σημασία του παράγοντα «Εμπιστοσύνη». «Ως manager πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των υφιστάμενών σου. Εάν το πετύχεις, κερδίζεις και την αφοσίωσή τους. Στη Γιουνάιτεντ γνώριζαν πως όταν αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούσαν να έρθουν σε μένα. Η πόρτα μου ήταν πάντοτε ανοιχτή. Μέσα από αυτό τον μηχανισμό, οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν».

Από την πλευρά του, ο 36χρονος επιθετικός της Γιουνάιτεντ αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που είχε ο Σερ Άλεξ στο ξεκίνημα της καριέρας του. «Όταν ήρθα δεν μιλούσα αγγλικά, ήταν δύσκολο. Όμως η Επικοινωνία ήταν σε πολύ καλά επίπεδα. Οι άνθρωποι του συλλόγου με βοήθησαν αρκετά, ιδιαίτερα ο Άλεξ Φέργκιουσον. Προσπάθησα να μάθω, παρόλο που αρχικά ήταν δύσκολο λόγω της σκωτσέζικης προφοράς του. Όχι μόνο του Άλεξ Φέργκιουσον αλλά και των υπολοίπων, διότι η προφορά στο Μάντσεστερ είναι λίγο διαφορετική. Όταν όμως έχεις θέληση, μαθαίνεις». Σημειώνει ακόμη πως στο ξεκίνημά του είχε άγχος, όντας στο πλάι των τότε αστέρων της ομάδας Γκιγκς, Σκόουλς, Κιν, Σόλσκιερ, τονίζοντας πως μέσα από την Επικοινωνία ο manager της ομάδας τον βοήθησε να προσαρμοστεί γρήγορα. «Με καλούσε στο γραφείο του, στην παρουσία μεταφραστή, αυτό όμως δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικό ήταν το ότι μου έλεγε πράγματα τα οποία με βοηθούσαν να βελτιωθώ, ως άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Και από την πρώτη μέρα όλα όσα μου είπε έγιναν. Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα. Πάντα λέω ότι για μένα είναι σαν πατέρας στο ποδόσφαιρο».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο εξιστορεί μάλιστα και μια προσωπική του ιστορία κατά την πρώτη του θητεία στους «κόκκινους διαβόλους», όταν είχε μάθει για την ασθένεια του πατέρα του. «Ήμουν χάλια ψυχολογικά, δεν είχα διάθεση. Μίλησα μαζί του και μου είπε: “Κριστιάνο, πήγαινε εκεί για 2-3 μέρες. Παρόλο που έχουμε κρίσιμα παιγνίδια και θα είναι δύσκολο για εμάς, κατανοώ την κατάσταση. Πήγαινε να δεις τον πατέρα σου”. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Πιο σημαντικό από τους τίτλους που κατακτήσαμε, το Τσάμπιονς Λιγκ, την Πρέμιερ Λιγκ και άλλα Κύπελλα». Με τον Σερ Άλεξ να συμπληρώνει στο τέλος του podcast: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τον σύλλογο. Η οικογένεια είναι σίγουρα ένα από αυτά, χωρίς αμφιβολία. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε τον σύλλογο πάνω από την οικογένεια».

Εν κατακλείδι, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της Γιουνάιτεντ και ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η ουσιαστική, αμφίδρομη και πολύπλευρη Εσωτερική Επικοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας. Ένα ισχυρό μοντέλο Εσωτερικής Επικοινωνίας ενδυναμώνει τους δεσμούς και τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλοντας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανάδειξη του ποιοτικού εκτοπίσματός του οργανισμού. Με την ομαδικότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού να αποτελούν την κινητήρια δύναμη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο 12ο τεύχος του ενημερωτικού newsletter της ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας, «ΓΝΩΡΑ Confidential»

Κριστιάνο Ρονάλντοειδήσεις τώραΣερ Άλεξ Φέργκιουσον