Απόψεις|02.03.2022 08:51

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Βασίλης Οικονόμου

Η τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί νέες και πολύ σοβαρές διαστάσεις στην ενεργειακή κρίση, που ήδη μαστίζει την Ευρώπη. Αφορούν αφενός την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου και αφετέρου την επάρκεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών, που καλύπτονται κατά 40% από ρωσικό φυσικό αέριο.

Η διπλή ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη αφορά παράλληλα με την έκρηξη των τιμών και τους κινδύνους εφοδιασμού. Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται από καιρό για όλα τα σενάρια, ενώ ταυτόχρονα ασκεί παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και των αγροτών από το βάρος των ήδη σοβαρών ανατιμήσεων. Έχει ήδη διαθέσει πάνω από δύο δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από ενέργειες,  έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος. Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης εντάσσεται ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG, η εξάντληση των δυνατοτήτων προμήθειας αερίου από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  με τη χρήση πετρελαίου και όχι μόνο φυσικού αερίου στα εργοστάσια διπλού καυσίμου.

Επίσης, η Δ.Ε.Η. έχει θέσει όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία. Τα μόνα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έκλεισαν, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και το κλείσιμο τους είχε προγραμματιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή η χώρα μας προχωράει με ταχείς ρυθμούς στις επενδύσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το επενδυτικό πλάνο αυτό θα αποφέρει καρπούς και θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, θα αυξήσει το βαθμό ενεργειακής ασφάλειας και κυρίως θα μειώσει τις τιμές που πληρώνουμε στο ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια και στο μέτωπο αυτό. Ζητάει τη συγκρότηση ενός Ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το Χρηματιστήριο των Ρύπων και θα έχει στη διάθεσή του, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες της Ένωσης να τα αξιοποιήσουν, προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές. Υπάρχουν ιδέες και σε ό,τι αφορά τις κοινές προμήθειες και αυτές έχουν κατατεθεί στους ευρωπαίους εταίρους μας.  

Είναι πολύ πιθανό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

φυσικό αέριοΟυκρανίακρίσηηλεκτρικό ρεύμαενέργειαπόλεμοςειδήσεις τώρα