Απόψεις|04.03.2022 14:00

Ουκρανία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις

Berengere Guais

Ενώ ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται στην Ουκρανία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται για να έχουν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις εχθροπραξίες. Η Berengere Guais, αναπληρώτρια επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι, εξηγεί τις προκλήσεις και τις δυσκολίες στο πεδίο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια για να παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με φυματίωση και HIV. Οι πρόσφατες εξελίξεις μάς ανάγκασαν να αναστείλουμε αυτά τα προγράμματα και να αναπροσαρμόσουμε τις δράσεις μας για να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτή τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Οι σταθερές μας δράσεις, δηλαδή, μετατρέπονται σε παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης. Πρέπει, συνεπώς, να προσαρμόζουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και να ζητήσουμε από όσους εξειδικεύονται σε επείγουσες κρίσεις να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πλήττονται από τις συγκρούσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.

Η σημαντικότερη πρόκληση είναι ο προσδιορισμός των σημείων πρόσβασης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις. Από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έχουμε αναπτύξει ομάδες σε όλες τις γειτονικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Ρουμανία καθώς και στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Λόγω της χαοτικής κατάστασης στα σύνορα της Ουκρανίας, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιες συνοριακές διελεύσεις είναι οι πιο κατάλληλες για την είσοδο στη χώρα. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε εξοπλισμό και προσωπικό - συμπεριλαμβανομένων χειρουργών - για να υποστηρίξουμε το προσωπικό που βρίσκεται ήδη στο πεδίο και να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατόν.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε κιτ ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων από τις υλικοτεχνικές μας βάσεις, σε Βρυξέλλες και Μπορντό, τα οποία θα διέρχονται από γειτονικές χώρες πριν μπουν στην Ουκρανία. Αγοράζουμε επίσης είδη πρώτης ανάγκης στην Πολωνία για να φτιάξουμε κιτ για ορισμένες τοπικές οργανώσεις που μας έχουν ήδη ενημερώσει για τις ελλείψεις που έχουν.

Δημιουργούμε, επίσης, αποθηκευτικό χώρο στα δυτικά της Ουκρανίας. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα προσπαθήσουμε να στήσουμε τέτοιου είδους αποθήκες και σε άλλες περιοχές για να επεκτείνουμε την ικανότητα εφοδιασμού μας.

Οι ζώνες μάχης αλλάζουν γρήγορα, αλλάζουν κάθε ώρα. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια καλή αντίληψη της δυναμικής της επίθεσης, να αξιολογήσουμε τις ανάγκες, αλλά και να μην θέσουμε τις ομάδες μας σε κίνδυνο. Προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Κιέβου και σε αρκετές βασικές πόλεις όπως το Zhytomyr, το Severodonetsk, ενώ ένα δίκτυο γιατρών βρίσκεται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε πολλές τοποθεσίες, γεγονός που μας επιτρέπει να αρχίσουμε να έχουμε μια εικόνα των αναγκών. Συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών και τον τρόπο με τον οποίο τραυματίστηκαν, αλλά και την ικανότητα φροντίδας επί τόπου, προκειμένου να αναπτύξουμε την κατάλληλη ιατρική ανταπόκριση.

Πώς πραγματοποιείται η διακομιδή των τραυματιών; Είναι δυνατή η μεταφορά ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο; Με ποιες νοσοκομειακές δομές θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε γρήγορα δράσεις, ειδικά χειρουργικές; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα που θέτουμε στους εαυτούς μας και στα οποία προσπαθούμε να έχουμε αξιόπιστες, σαφείς και λεπτομερείς απαντήσεις.

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δωρεά βασικών ειδών σε ένα κέντρο υποδοχής στην Πολωνία και εργαζόμαστε για να κλιμακώσουμε την ανταπόκρισή μας. Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ιατρική υποστήριξη και να αυξήσουμε τη διανομή κουβερτών και κιτ προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, βλέπουμε ήδη μεγάλη τοπική και διεθνή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται καλά προς το παρόν. Ως εκ τούτου, προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε τους τραυματίες στην Ουκρανία.

-----

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία
*
 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Το Χαμόγελο του Παιδιού για τα παιδιά στην Ουκρανία 
Global Citizen - Τρόποι βοήθειας στην Ουκρανία

Γιατροί Χωρίς ΣύνοραπόλεμοςΟυκρανίαΡωσία