Απόψεις|05.02.2019 13:51

Τελικά ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι «κορυφαίος Ελληνας προπονητής»;

Ανδρέας Παπαλουκάς

Σιγά το κατόρθωμα! Τελείωσαν τον… τελειωμένο. Τον Μαρίνο Ουζουνίδη, εννοώ, στον οποίον οι περί τον Μελισσανίδη του είχαν δώσει πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος της σεζόν. Με το που τελείωναν οι εγχώριες διοργανώσεις, θα ολοκληρωνόταν και η συνεργασία της ΠΑΕ ΑΕΚ με τον Ελληνα τεχνικό. Ναι, τον κορυφαίο Ελληνα προπονητή, όπως τον είχε παρουσιάσει ο… διοικητής της ομάδας, Δημήτρης Μελισσανίδης, όταν του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ναι, ναι, ξέρω, δεν τον έδιωξαν, εκείνος έφυγε. Καλά. Πάμε σε άλλα.

Και γιατί τελείωσε πρόωρα αυτή η σχέση; Διότι έτσι αποφάσισε ο Ουζουνίδης, ο οποίος είχε πληροφορηθεί ότι το κλίμα δεν ήταν πλέον… εύφορο για εκείνον, ότι δεν είχε τη στήριξη που ανέμενε από τη διοίκηση του συλλόγου, εκείνη που είχε στο ξεκίνημα της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Στην αφετηρία πάντα είναι όλα μια χαρά. Μέλι-γάλα. Οταν αρχίσει να «στραβώνει» το πράγμα, αρχίζουν και τα δύσκολα. Και για τους διοικούντες, που πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αναστρέψουν την κατάσταση, αλλά και για τον εκάστοτε προπονητή, που όταν λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης, το πλέον σύνηθες είναι να υποπίπτει, όσο δυνατός και να δείχνεις, σε περισσότερα λάθη.

Σαφέστατα το έργο του Μαρίνου Ουζουνίδη έμοιαζε από την αρχή με Γολγοθά. Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομική ενδυνάμωση του συλλόγου, καθώς έπρεπε πάση θυσία να εξαργυρωθεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το πρώτο στοίχημα, που ήταν το σημαντικότερο για την ΠΑΕ, ίσως όχι για τους οπαδούς, που θέλουν την ομάδα πρωταγωνίστρια παντού, η ΑΕΚ του Ουζουνίδη το κέρδισε. Τα επόμενα, όχι. Κυρίως το γεγονός ότι κατέγραψε αρνητική επίδοση στους ομίλους του Champions League, στους οποίους απέτυχε παταγωδώς.

Στο πρωτάθλημα δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η ομάδα έχει υποστεί βαθμολογική συντριβή. Η διαφορά της από την περυσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ είναι μόλις ένας βαθμός. Απλώς εμφανίζεται διογκωμένη ένεκα της non stop πορείας του ΠΑΟΚ. Αυτός… φταίει για όλα. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και μία άλλη παράμετρος, άκρως σημαντική: Οποιος προπονητής (όπως κι αν λέγεται αυτός) διαδέχεται έναν συνάδελφό του, που έχει αναδειχθεί την προηγούμενη σεζόν πρωταθλητής, ξεκινάει με ντεσαβαντάζ.

Επίσης, το υλικό της ΑΕΚ που ανέλαβε ήταν καλύτερο ή χειρότερο από το περυσινό; Οι Γιόχανσον, Βράνιες, Χριστοδουλόπουλος αντικαταστάθηκαν επαρκώς; Για την περιθωριοποίηση του Σιμόες, ποιος φταίει; Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων…

Οχι τίποτα άλλο, μείναμε και με την απορία αν ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι προπονητής για πρωταγωνίστρια ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Το διευκρινίζω το «πρωταγωνίστρια», ώστε μη σπεύσει κάποιος και πει ότι δούλεψε – και πέτυχε – στον Παναθηναϊκό, διότι όλοι θυμάστε ότι οι «πράσινοι» τελούσαν υπό καθεστώς διάλυσης…

Μαρίνος ΟυζουνίδηςΔημήτρης ΜελισσανίδηςΑΕΚ