Απόψεις|05.02.2019 14:15

Η συµπόρευση των «6»

Έθνος Γνώμη

Οπως είναι φανερό, στο εξής δεν θα απαιτούνται συνεχείς ονοµαστικές ψηφοφορίες για τα νοµοσχέδια στη Βουλή, αφού -έστω και χωρίς επίσηµη προσχώρηση των 6 βουλευτών- είναι πλέον δεδοµένη η δεδηλωµένη.

Βεβαίως υπάρχουν ακόµα απορίες, αφού δύο βουλευτές -οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις- δεν έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ετσι εµφανίζονται να στηρίζουν µια κυβέρνηση την οποία πλέον αντιπολιτεύεται το κόµµα τους – και αυτό ασχέτως του ότι ο κ. Ζουράρις εξελέγη ως συνεργαζόµενος µε τον κ. Πάνο Καµµένο.

Από την άλλη πλευρά, η κοµµατική προέλευση των περισσοτέρων από τους έξι υποδηλώνει µία συνέχιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ µε την προσθήκη της κ. Παπακώστα και του κ. ∆ανέλλη, χωρίς τον κ. Καµµένο και τους βουλευτές που του έχουν αποµείνει. Εποµένως απαντά εν µέρει στην κατηγορία περί «κουρελούς». Με την έννοια αυτή, η κυβέρνηση µπορεί µε σχετική άνεση να αντιµετωπίσει τα χτυπήµατα της αντιπολίτευσης το επόµενο διάστηµα.

Το κυριότερο είναι ότι ανακτά το πλεονέκτηµα της δεδηλωµένης και -σε έναν βαθµό- διατηρεί άθικτο το χαρτί του καθορισµού του χρόνου των εκλογών, που πάντως δεν φαίνεται πια ότι µπορεί να είναι στη λήξη της συνταγµατικής θητείας της κυβέρνησης.