Απόψεις|05.02.2019 14:31

Εξω πάµε καλά: Αντετοκούνμπο, Τσιτσιπάς κι άλλοι...

Χρήστος Ιερείδης

Αλλά και -εδώ χρειάζονται συστάσεις- Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια ογκολογίας και διευθύντρια του Τµήµατος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, Ελλη Παπαεµµανουήλ, γενετίστρια-βιολόγος (ως επικεφαλής ερευνητικής οµάδας είχε ανακαλύψει το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιµία), Μαρία Θέµελη, ερευνήτρια πρώτα στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης και κατόπιν στο VUmc Amsterdam (Free University of Amsterdam Medical Center), που ανέπτυξε µια µέθοδο για την παραγωγή λεµφοκυττάρων για την καταπολέµηση του καρκίνου χρησιµοποιώντας ως πηγή πολυδύναµα βλαστικά κύτταρα, βεβαίως τον Κωνσταντίνο ∆ασκαλάκη του ΜΙΤ, µα και την 25χρονη Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια της NASA. Επίσης ο Γιώργος Λάνθιµος. ∆ιαπρέπουν όλοι, έκαστος στο είδος του. Νέοι ηλικιακά άνθρωποι που διακρίνονται σε ό,τι επέλεξαν να κάνουν στη ζωή τους. Και σε υψηλό επίπεδο.

Ενδεχοµένως να τους «χωρούσε» ο τόπος τους. Η Ελλάδα. ∆εν είναι όµως αυτό το  ζητούµενο. Είναι µονάδες. Ο,τι έχουν καταφέρει το πέτυχαν µέσα από ατοµική προσπάθεια, σχεδόν µοναχικές διαδροµές. Το ατοµικό αντανακλάται στο συλλογικό. Για σκεφθείτε το. Κάτι απλό. 

Η πορεία των Τσιτσιπά, Σάκκαρη, Αντετοκούνµπο, κίνητρο για αγόρια-κορίτσια. Και χάρη στην προβολή που έχουν τα αθλήµατα. Τα επιτεύγµατα των επιστηµόνων, µε τις συνήθως µοναχικές πορείες, έχουν επίδραση στο συλλογικό.

Η αντίθετη διαδροµή απλώς αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο κανόνας είναι η έλλειψη κοινωνικής συνοχής, συνείδησης. Εντέλει συναίσθησης και ενσυναίσθησης. Ο ατοµισµός σε έξαρση. Σταµατούµε το ΙΧ όχι πριν, αλλά πάνω στη διάβαση πεζών. Πιάνουµε έως και τρεις θέσεις ταυτόχρονα στο πάρκινγκ του σούπερ µάρκετ. Κάποιοι σταθµεύουν σε θέσεις για εγκύους ή ΑµεΑ. Το «έλα µωρέ τώρα» του ατοµισµού. Χαρήκαµε και χαιρόµαστε για τις διακρίσεις των απανταχού Ελλήνων που διαπρέπουν. Γινόµαστε «Ζεσουί Τσιτσιπάς». Καθένας ξεχωριστά όµως. Μετά επιστρέφουµε στον ατοµισµό µας. Συλλογικά όµως είµαστε εξπέρ στις ρακέτες. Τάκα τάκα στην παραλία ώρες ατελείωτες κάτω από τον ήλιο.

Άννα ΚορακάκηΣτέφανος ΤσιτσιπάςΓιάννης Αντετοκούνμπο