Απόψεις|06.02.2019 14:27

Για να ηρεµήσουµε κάπως με τις δημοσκοπήσεις

Πάνος Θεοδωρίδης

Αντί να οµφαλοσκοπούµε χαζεύοντας δηµοσκοπήσεις που εµφανίζουν τους δύο προπορευόµενους µε ανοίγµατα από το 2 έως το 12%, έχω µια µέθοδο αξιολόγησης αποτελεσµάτων την οποία σοφίστηκα στα χρόνια που είχε ένα ενδιαφέρον η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσµάτων από κάθε φοιτητική παράταξη.

Συγκεκριµένα, επειδή πολλά αποτελέσµατα ήταν προφανώς «πειραγµένα», διότι κάθε παράταξη φούσκωνε τα δικά της αποτελέσµατα και συρρίκνωνε τον κύριο αντίπαλο, µε αποτέλεσµα τελείως µπαχαλεµένο, σεβόµουν το αποτέλεσµα κάθε παράταξης εκτός από τα δικά της και του αντιπάλου της! Επραττα το ίδιο για όλους και, πιστέψτε το, είχα µια πολύ καθαρή εικόνα του µετεκλογικού τους χάρτη.

Στην περίπτωση των δηµοσκοπήσεων, ξεκινάω το µέτρηµα από τα τρίτα κόµµατα. Του Βελόπουλου, της Χρυσής Αυγής, των Κεντρώων και ούτω καθεξής. Καθώς και οι δύο µεγαλοσυµπαθούντες τη µεγαλοπαράταξή τους δεν πείραζαν συνήθως παρά τον βασικό αντίπαλό τους. Ετσι, ξέρω δύο βασικά και ασφαλή στοιχεία: τη δύναµη όλων των άλλων πλην δύο κοµµάτων. Τόσο απλό.

Επίσης, λάµβανα υπόψη τα ποσοστά τού «δεν απαντώ, δεν αποφάσισα» και τα πέριξ, επειδή όποιος επιθυµούσε να µεγαλώσει το δικό του και να µικρύνει τον αντίπαλο «έπαιζε» µε τη στατιστική βέργα των αναποφάσιστων. Σε γενικές γραµµές, σε οποιαδήποτε δηµοσκόπηση τα ποσοστά του πρώτου και του δεύτερου συν το ποσοστό των αναποφάσιστων εµφανίζονται ως άθροισµα περίπου τα ίδια. Αρα, αν υπάρχει µαγείρεµα, η πιο αποτελεσµατική τεχνική είναι να αυξάνεις µετρίως τα ποσοστά του κόµµατος που υποστηρίζεις και να στέλνεις αρκετό ποσοστό του δεύτερου στο χωράφι των αναποφάσιστων. Τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε εάν ψηφίζαµε κατά συνείδηση και όχι από καιροσκοπισµό.

Για την ώρα µιλάνε για πεντακοµµατική Βουλή, αλλά µην απορήσετε εάν προκύψει επτακοµµατική. Αυτό δεν είναι ένδειξη αυτοτελούς διάθεσης για ωριµότητα, αλλά η φοβερή υπεραξία που εκφράζεται από τις προσχωρήσεις εκπροσώπων των µικρών κοµµάτων προς τα µεγαλύτερα. Κι έτσι ανοίγει άλλη µια κουζίνα µε τροφή για σκέψη. Ας καταλήξουµε πως η πληροφόρηση από δηµοσκοπήσεις γίνεται µε πλήρη ευθύνη του αναγνώστη τους 

εκλογέςδημοσκόπηση