Απόψεις|06.02.2019 14:31

Τι σηµαίνει «νεοκοµµουνιστής»;

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ετσι, η κυρία Γεννηµατά αναζητεί εναγωνίως στο λεξικό πώς λέγεται το κόµµα που συµµαχεί µε τον εαυτό του, ώστε να αλλάξει πάλι τον τίτλο του. Ισως έτσι βρήκε τη λέξη που εκσφενδόνισε κατά του κυρίου Τσίπρα. Τον αποκάλεσε «τυχοδιώκτη νεοκοµµουνιστή». Αναζήτησα τον όρο «νεοκοµµουνιστής» στο λεξικό της Οξφόρδης και βρήκα τις εξής δύο σηµασίες:

(α) Υποστηρικτής νέας ή αναβιωµένης µορφής του κοµµουνισµού, ειδικά προσαρµοσµένης στις τοπικές ή τις σύγχρονες συνθήκες.

(β) Μέλος οργάνωσης που υποστηρίζει την παραπάνω ιδεολογία· ειδικότερα, µέλος κοµµουνιστικού κόµµατος σε χώρα της πρώην ΕΣΣ∆ ή του Συµφώνου της Βαρσοβίας. Και στη µία και στην άλλη σηµασία, η ουσία είναι ο κοµµουνισµός. Είτε παραδοσιακός, είτε ανανεωτικός, είτε αναβιωµένος, είτε ζωντανός, είτε φρέσκος, είτε µπαγιάτικος, ο όρος «νεοκοµµουνιστής» παραπέµπει πάντοτε στην κοµµουνιστική ιδεολογία.

Εκτός, λοιπόν, και αν πρόκειται για lapsus linguae, οπότε και θα έπρεπε να ζητήσει συγνώµη, η κυρία Γεννηµατά κατηγορεί τον κύριο Τσίπρα για την κοµµουνιστική του ιδεολογία. Αυτό δεν επιδέχεται αµφιβολία. Αµφιβολία επιδέχεται η ερµηνεία του.

Εάν µεν η κυρία Γεννηµατά κάνει κριτική από τα αριστερά, το «νεοκοµµουνιστής» σηµαίνει απόκλιση από την κοµµουνιστική ορθότητα. Ο κύριος Τσίπρας δηλαδή αποµακρύνθηκε από την κοµµουνιστική ιδεολογία και η κυρία Γεννηµατά τον µέµφεται για την αποµάκρυνσή του. Αν αυτό ισχύει, αποτελεί ένδειξη ότι η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να κατευθύνει το κόµµα της προς τον ιδεολογικό χώρο του ΚΚΕ, οπότε ο κύριος Κουτσούµπας θα πρέπει να ανησυχεί. ∆εν νοµίζω πάντως ότι ο κύριος Λοβέρδος θα θέλει να επιστρέψει στην ΚΝΕ.

Εάν πάλι η κυρία Γεννηµατά κάνει κριτική από τα δεξιά, σηµαίνει ότι έχει εγκολπωθεί τις απόψεις του κυρίου Γεωργιάδη και µας προετοιµάζει για επαναφορά του 509 και απαγόρευση των κοµµουνιστικών οργανώσεων. Οπότε πάλι ο κύριος Κουτσούµπας θα πρέπει να ανησυχεί. Και όλοι µας φυσικά.

Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να µην απευθύνεται η κυρία Γεννηµατά στο ελληνικό ακροατήριο, αλλά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, και να εννοεί ότι, σοσιαλίστρια αυτή, αδυνατεί να συνεργαστεί µε κοµµουνιστές, έστω και µεταλλαγµένους. Ισως γίνει πειστικότερη µε µια δήλωση αποκήρυξης, και µε πρόθυµη συµµετοχή στις αναµνηστικές γιορτές στον Γράµµο και στο Βίτσι.

ΚΝΕΚΚΕΠΑΣΟΚ