Απόψεις|07.02.2019 14:37

Τηλεφωνούν από το καθαριστήριο

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Οι τάπητες έχουν κρόσσια, οι µοκέτες πέλος και οι κουρελούδες ύφανση. Μερικές φορές, όµως, οι επαγγελµατικές ορολογίες µπλέκουν µεταξύ τους. Είναι βέβαια απίθανο να ακούσετε έναν ταπητουργό να λέει «έχω πλειοψηφία στα κρόσσια». Πιθανότερο είναι να ακούσετε έναν πολιτικό να µιλάει για βελέντζες.

Ο κύριος Μητσοτάκης, µόλις ανοίξει τα µάτια του το πρωί, ρωτάει τον µπάτλερ του: «Θα γίνουν εκλογές σήµερα;». «Oχι, κύριε» απαντά ο µπάτλερ. «Τι πλειοψηφία έχει η κυβέρνηση;». «151, κύριε» απαντά ο µπάτλερ. «Λάθος» φωνάζει ο κύριος Μητσοτάκης, γουρλώνοντας τα ήδη γουρλωτά µάτια του. «Eχει µόνον 145». «Oπως θέλετε, κύριε» απαντά ο µπάτλερ. «Είναι κυβέρνηση-κουρελού» ξαναλέει ο κύριος Μητσοτάκης καθώς πλένει τα δόντια του. «Θα δώσουµε τα χαλιά του κόµµατος στο καθαριστήριο, κύριε» λέει ο µπάτλερ, που δεν ακούει και καλά. «Eχετε καµία οδηγία;». «Να τους πεις να τα προσέχουν, διότι είναι µπουχάρες» επισηµαίνει ο κύριος Μητσοτάκης.

«Οχι σαν τις βελέντζες που έχουν µερικοί µερικοί». «Αυτό όµως να µην το λες δηµόσια» τον προτρέπει ο κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος καταφθάνει για την πρωινή του επίσκεψη, «διότι πολύς κόσµος έχει βελέντζες και µπορεί να το παρεξηγήσει». «Και γιατί δεν έχει χαλιά µπουχάρα;» ρωτάει ο κύριος Μητσοτάκης. «∆ιότι δεν πήραµε ακόµη την εξουσία και ο λαός δεν έχει λεφτά» απαντά ο κύριος Γεωργιάδης. «Μόλις σχηµατίσουµε κυβέρνηση, σηµείωσε σε παρακαλώ, θα δώσουµε στον καθένα ένα περσικό χαλί» λέει ο κύριος Μητσοτάκης.

«Να γράψω καλύτερα κιλίµι;» ρωτάει ο κύριος Γεωργιάδης, που είναι πρακτικός άνθρωπος και ξέρει πόσα βιβλία πρέπει να πουλήσεις για να αγοράσεις οτιδήποτε. «Οχι, θα µοιράσουµε από ένα χαλί περσικό, µε παχύ πέλος και διπλά κρόσσια»  επιµένει ο κύριος Μητσοτάκης. «Σαν εκείνα που έχει ο Ερντογάν στο σπίτι του. Να µάθει ο Τσίπρας να µοιράζει επιδόµατα τα Χριστούγεννα». «Να γράψω καλύτερα πατάκι εισόδου, από αυτά που γράφουν ΟΡΙΣΤΕ;»  ξαναρωτάει ο κύριος Γεωργιάδης. Τη στιγµή εκείνη χτυπάει το τηλέφωνο και ο µπάτλερ σπεύδει να σηκώσει το ακουστικό. «Τι έγινε; Προκηρύχθηκαν εκλογές;» ρωτάει ανυπόµονα ο κύριος Μητσοτάκης. «Τηλεφωνούν από το καθαριστήριο των χαλιών» απαντά ο µπάτλερ. «Λένε ότι δηλώσαµε µπουχάρες και τους στείλαµε µοκέτες»

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΆδωνις ΓεωργιάδηςΝέα Δημοκρατία