Απόψεις|08.02.2019 14:41

Ο Τσίπρας και η κλεψύδρα των εκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Θα µπορούσε να είναι και τηλεοπτική διαφήµιση µεγάλης αλυσίδας καταστηµάτων που µας προετοιµάζει για την έλευση των Χριστουγέννων. Οµως δεν είναι. Είναι απλώς αναπόσπαστο πλέον τµήµα της προεκλογικής καµπάνιας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που αποτυπώνεται και στον δηµόσιο λόγο του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε χθες την κλεψύδρα και στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κοµισιόν Μάνφρεντ Βέµπερ, που τυγχάνει της υποστήριξης της Ν∆, καθώς και άλλων κοµµάτων της ευρωπαϊκής ∆εξιάς, όπως αυτό του ευρωσκεπτικιστή Ορµπαν. Μία ηµέρα πριν, ο πρόεδρος της Ν∆ είχε διαπιστώσει σε «γαλάζια» εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους ότι «το ρολόι χτυπάει αντίστροφα» για τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν σίγουρα στις 26 Μαΐου, είπε. Σωστά. Πρόκειται για την ανακοινωθείσα ήδη από πέρυσι ηµεροµηνία των ευρωεκλογών. Οµως ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πια ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο. Μπορεί. Ενδεχοµένως να κάνει προβολή της δικής του επιθυµίας, που δεν είναι άλλη από το να φύγουν το συντοµότερο δυνατόν οι «λαϊκιστές» από την εξουσία.

Μια άλλη ερµηνεία είναι ότι «καίγεται» να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν∆, ο Αδωνις και η παρέα του. Ολα αυτά την ώρα που οι πληροφορίες από την Πειραιώς επιµένουν ότι ο πρόεδρός τους µε οδηγό το ηµερολόγιο του 2020 έχει αρχίσει και λοξοκοιτάζει προς τον Οκτώβριο, θεωρώντας ότι ενδεχόµενη νίκη της Ν∆ εκείνη την περίοδο θα τον διευκολύνει περισσότερο στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι όσα στοιχήµατα και αν βάζει η αξιωµατική αντιπολίτευση, την ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών θα την αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας όµως δεν έχει ακόµη καταλήξει. ∆ηµοσίως επαναλαµβάνει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, µε την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησής του.

Εχοντας νωπή την ψήφο εµπιστοσύνης και τη διασφάλιση της δεδηλωµένης, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο χωρίς να υφίσταται πιέσεις από την αντιπολίτευση, συµπεριλαµβανοµένων και των επιθέσεων που δέχεται από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. ∆εν ξέρουµε αν θα το κάνει. Το σίγουρο είναι ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του εξαντλώντας τα όρια που του επιτρέπει το Σύνταγµα.

εκλογές