Απόψεις|08.02.2019 19:12

Ο ΠΑΟΚ (πρέπει να) γνωρίζει πώς να αποφύγει τις κακοτοπιές

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ενα ντέρμπι, μισός τίτλος. Αν, βέβαια, νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό, τότε το πρωτάθλημα θα έχει περάσει τα… Τέμπη και θα οδεύει ολοταχώς προς την Τούμπα. Αρα, θα είναι ολόκληρος τίτλος.

Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση που το ματς καταλήξει στην ισοπαλία, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα παραμείνει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του, το δικαιούται απόλυτα. Και τούτο διότι θα διατηρήσει το +6 από τον μοναδικό διώκτη του, ενώ, για τον λόγο ότι είχε νικήσει στο ματς του πρώτου γύρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, πρέπει ο Ολυμπιακός στις επόμενες δέκα αγωνιστικές να κερδίσει επτά βαθμούς περισσότερους από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος για να κατακτήσει πάνω στο νήμα τον τίτλο.

Αν, νικήσουν, βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι», το πράγμα περιπλέκεται. Ο Ολυμπιακός θα μειώσει στους τρεις βαθμούς τη διαφορά (αν νικήσει με ένα γκολ διαφορά) και στους… δύο βαθμούς (σε περίπτωση που επικρατήσει με 2+ τέρματα) και το πρωτάθλημα στην πραγματικότητα επαναρχίζει. Ναι, μεν, ο ΠΑΟΚ θα διατηρήσει την πρωτοπορία, ωστόσο θα δεχθεί πρωτοφανή, για εκείνον, πίεση, καθώς δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι στο ματς της Κυριακής στην Τούμπα γι΄ αυτούς υπάρχει ένα αποτέλεσμα: Η νίκη, ώστε ακόμα κι αν το ντέρμπι λήξει «Χ», να θεωρείται κι αυτό άκρως επιτυχές αποτέλεσμα. Αντίθετα, αν έχουν στραμμένο τους το βλέμμα στη μη ήττα, τότε, όπως έχει διδάξει η ποδοσφαιρική ιστορία, επέρχεται το…  χείρον. Κι εν προκειμένω δεν θα είναι η μείωση της βαθμολογικής διαφοράς, αλλά ο κίνδυνος να εγκατασταθούν στο εσωτερικό του συλλόγου η εσωστρέφεια, το άγχος και ο φόβος της απώλειας του στόχου.

Κι όλα αυτά ενώ θα απομένουν δέκα αγωνιστικές, στις οποίες ο ΠΑΟΚ έξι αγώνες θα δώσει μακριά από την Τούμπα και συγκεκριμένα με τους Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό, Ξάνθη, ΑΕΛ και ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ εντός έδρας θα υποδεχθεί τους Αρη, Ατρόμητο, Λαμία και Λεβαδειακό.

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει στο γήπεδο Καραϊσκάκη τούς ΑΕΚ, ΟΦΗ, Αρη, Ατρόμητο και Ξάνθη, ενώ εκτός έδρας θα αγωνιστεί με τους Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό, Λαμία και ΑΕΛ.

Εν κατακλείδι, πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ είναι να νικήσει και δεύτερος να ολοκληρωθεί, χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.  Οι μέρες είναι πονηρές και, όπως αποδείχθηκε πέρυσι, οι τίτλοι κρίνονται και εκτός γηπέδων….

ΠΑΟΚΡαζβάν ΛουτσέσκουΟλυμπιακός