Απόψεις|06.05.2022 08:52

Για ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο

Δημήτρης Βίτσας

Δεν μπορεί πια να κρυφτεί η ραγδαία φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακόμα και ένα χειραγωγούμενο σύστημα ΜΜΕ, η «ποιότητα» του οποίου έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου δεν είναι ικανό να επιβάλει το αφήγημα της κυβέρνησης που κάνει ό,τι μπορεί, ενώ οι άλλοι φταίνε. Όπου «άλλοι», ίσον διεθνείς εξελίξεις, ελληνική νοοτροπία «του τζάμπα», ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Οι εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο, θα επιστεγάσουν την πολιτική κατάρρευση και την καταδίκη από τον λαό αυτού του μείγματος ακραίου νεοφιλελευθερισμού, λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, ανικανότητας, αλαζονείας και κομματικής διαπλοκής με μια οικονομική ολιγαρχία.

Κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που θα επακολουθήσει πρέπει να είναι -και θα είναι- μια νέα δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως νικητή των εκλογών. Μια διακυβέρνηση που θα έχει ως βασική αποστολή την ανάκαμψη της χώρας εφαρμόζοντας ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και πολιτικής συνεργασίας πάνω στη βάση κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου και γνωστού στον λαό. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία των πολλών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε εντοπίσει τους τομείς όπου απαιτούνται παρεμβάσεις με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων άσκησης πολιτικής. Από το Συνέδριο μας προέκυψαν έξι  προτάσεις για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Πρώτον, παρεμβάσεις για άμεση μείωση κατά 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Δεύτερον, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και την προστασία των εργαζομένων από την εργασιακή επισφάλεια. Τρίτον, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του αγροτικού κόσμου με διαγραφή του χρέους της πανδημίας και μικροπιστώσεις. Τέταρτον, κοινωνική προστασία μέσα από ένα νέο, ενισχυμένο ΕΣΥ και την επιστροφή 13ης σύνταξης Πέμπτον, στήριξη της νέας γενιάς με οικονομικά προσιτή στέγη  για νέα ζευγάρια και απλοποίηση της πρόσβασης στα ΑΕΙ. Και έκτον, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να πάρουν θέση πάνω σε αυτούς τους άξονες και τις προτάσεις μας. Η πρόσκληση μας σε έναν ανοιχτό διάλογο για τη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου είναι ανοιχτή. Σε αυτές απόκειται τώρα να δηλώσουν έτοιμες να ανταποκριθούν, έτοιμες να συνεισφέρουν σε μια συλλογική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και της κοινωνίας. Ο διάλογος και η κοινή δράση με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και άλλα πολιτικά σχήματα επείγει και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Αυτές τις μέρες στη Γαλλία -ιστορικό εργαστήρι πολιτικών εξελίξεων για όλη την Ευρώπη- διαμορφώνεται ένα τέτοιο μέτωπο της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν με τους Πράσινους, το Γαλλικό ΚΚ και τους Σοσιαλιστές, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Ούτε εύκολο είναι, ούτε χωρίς εμπόδια, ούτε θα γίνει χωρίς συμβιβασμούς. Εάν, όμως, μπορούν να το κάνουν οι Γάλλοι, σίγουρα μπορούμε κι εμείς.

ΣΥΡΙΖΑεκλογές