Απόψεις|09.02.2019 16:27

Ο Τραμπ ανατρέπει την πολιτική Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

Γιώργος Καπόπουλος

Στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν και επίσηµα την ήττα του ISIS µε την κατάληψη και των τελευταίων θυλάκων που κατείχαν οι τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Συρία, όπως δήλωσε ο Τραµπ την περασµένη Τετάρτη.

Την ίδια στιγµή προχωρούν οι συνοµιλίες ΗΠΑ -Ταλιµπάν για την επόµενη µέρα στο Αφγανιστάν, µε την κυβέρνηση του Πακιστάν να προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση και τις δυσκολίες να εντοπίζονται στην αποδοχή του υπό διαµόρφωση συµβιβασµού από την κυβέρνηση της Καµπούλ.

Ο τερµατισµός, και µάλιστα νικηφόρος, του πολέµου κατά του Ισλαµικού Κράτους ανοίγει τον δρόµο για την υλοποίηση της αποχώρησης των αµερικανικών στρατιωτικών δυνάµεων από τη βορειοανατολική Συρία, µια κίνηση που προϋποθέτει κοινά αποδεκτή -από την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα- διαχείριση της ζώνης ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο.

Το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν, όπου έντονες είναι οι φήµες για µείωση των εκεί αµερικανικών δυνάµεων κατά το ήµισυ µόλις ολοκληρωθεί η συµφωνία για κατάπαυση του πυρός και συµµετοχή των Ταλιµπάν σε µεταβατική κυβέρνηση στην Καµπούλ.

Σε αντίθεση µε τη διπλή επικείµενη απεµπλοκή των ΗΠΑ από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι αµερικανικές δυνάµεις θα παραµείνουν στο Ιράκ.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο κοινός παρονοµαστής όλων των παραπάνω είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να µεγιστοποιήσουν την πίεση στο Ιράν, µε κινήσεις που περιορίζουν την επέκταση της περιφερειακής επιρροής του.

Στη Συρία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σκληρή διπλωµατική διαπραγµάτευση µε την Τουρκία, ώστε να µην προωθηθούν µε στήριξη της Μόσχας αλλά και της Τεχεράνης οι δυνάµεις του Ασαντ στη ζώνη ασφαλείας δίπλα στην τουρκοσυριακή µεθόριο.

Ταυτόχρονα, ο συµβιβασµός µε τους Ταλιµπάν στο Αφγανιστάν θα συρρικνώσει την επιρροή του Ιράν στην Καµπούλ.

∆ύο χρόνια µετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραµπ ολοκληρώνει την ανατροπή της πολιτικής Οµπάµα στην περιοχή

ΣυρίαΝτόναλντ ΤραμπISIS