Απόψεις|09.02.2019 16:41

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται στην Ευρωζώνη

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με τις προβλέψεις της η Κοµισιόν σφράγισε την επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, πετσοκόβοντας τις προσδοκίες για την αναπτυξιακή δυναµική σε όλες τις µεγάλες ευρωπαϊκές οικονοµίες: από την Ιταλία µέχρι (και) τη Γερµανία. Μεγάλη ήταν η βουτιά ειδικά για τη Γερµανία, που δεν αναµένεται πλέον να αναπτυχθεί µε ρυθµό 2%, όπως ήταν οι αρχικές προσδοκίες, αλλά µε ρυθµό πέριξ του 1%. Με άλλα λόγια, η Κοµισιόν δηλώνει πως η «ατµοµηχανή της Ευρώπης» ρίχνει ταχύτητα σχεδόν στο µισό, µε αποτέλεσµα τα σύννεφα να πυκνώνουν.

Η εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα σηµάδια υπήρχαν εδώ και καιρό και η ανησυχία ήταν έκδηλη πίσω από τις κλειστές πόρτες των τεχνοκρατών, καθώς στις µεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης το θερµόµετρο ανέβαινε την ώρα που «πάγωναν» κρίσιµοι πρόδροµοι δείκτες.

Η Γερµανία παρήγε ανησυχητικά νέα το τελευταίο διάστηµα, ειδικά για τις βιοµηχανικές παραγγελίες. Οι λόγοι είναι πολλοί και σε έναν µεγάλο βαθµό εξωγενείς, καθώς, όπως σηµειώνει η Κοµισιόν, µε το παγκόσµιο εµπόριο και την παγκόσµια οικονοµική ανάπτυξη να επιβραδύνουν τόσο φέτος όσο και τον επόµενο χρόνο, οι εξαγωγές δεν θα ανακτήσουν σύντοµα το δυναµικό της τετραετίας 2014-2017, κάτι που, σύµφωνα µε τους τεχνοκράτες της Επιτροπής, µπορεί να περιορίσει τις νέες επιχειρηµατικές επενδύσεις. Αντίβαρο παραµένει η ισχυρή αγορά απασχόλησης στη χώρα και τα δηµοσιονοµικά µέτρα που τονώνουν το εισόδηµα των νοικοκυριών, ωστόσο το πρόβληµα είναι πια εδώ.

Είµαστε, λοιπόν, και επισήµως στο σηµείο όπου (και) η Γερµανία κουράζεται. Και όπως είναι φυσικό, όταν «συναχώνεται» ο αρχηγός λόγω… γρίπης, απειλούνται οι ευπαθείς πληθυσµοί, ήτοι οι πιο αδύναµοι κρίκοι της Ευρωζώνης.

Αν και η πρόβλεψη για τον ρυθµό ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας παραµένει στο 2,2% φέτος, τα ρίσκα είναι ενισχυµένα. Μένει να φανεί πόσο ανθεκτική θα αποδειχθεί τους επόµενους µήνες η δυναµική που αναπτύσσει την τελευταία διετία η χώρα µας, η οποία στηρίζεται στην υλοποίηση των προσδοκιών για την τουριστική κίνηση από τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες

ευρωζώνηΚομισιόνΓερμανία