Απόψεις|10.02.2019 12:24

Η αυτοδυναµία µακριά, το ίδιο και οι εθνικές εκλογές;

Τραϊανός Χατζηδημητρίου

Στις εκλογές φαίνεται να υπάρχει µια διαφορά γύρω στο 4% µεταξύ Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ. Η τριπλή µέθοδος (προσωπικές συνεντεύξεις, τηλεφωνικές και µέσω e-mails) και το τριπλάσιο του συνήθους δείγµα βοηθούν ώστε η δηµοσκόπηση της Κάπα Research για το «Έθνος της Κυριακής» να είναι πολύ πιο κοντά στην αποτύπωση της πραγµατικής εικόνας.

Και µε µια λογική κατανοµή των αναποφάσιστων (18,3%) -που θεωρητικά µπορούν να πάνε οπουδήποτε, ανάλογα κυρίως µε την ατζέντα που θα κυριαρχήσει τις τελευταίες κρίσιµες προεκλογικές µέρες- αυτή η διαφορά µπορεί να κυµανθεί ελαφρώς επάνω ή κάτω. Παρότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές, δεν τίθεται δηλαδή το δίληµµα στο εκλογικό σώµα ποιος θα κυβερνήσει την επόµενη µέρα, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, που εκ των πραγµάτων οδηγεί σε µεγαλύτερη πόλωση, ωστόσο δείχνουν καθαρά ότι δεν υπάρχει ούτε «βασιλική οδός για την αυτοδυναµία» (παραφράζοντας τον Ευκλείδη, τον µεγάλο γεωµέτρη, όχι τον Τσακαλώτο), ούτε περίπτωση εύκολου εκλογικού περιπάτου για τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Οι βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν, θα µοιάζουν περισσότερο µε ντέρµπι… Εάν έτσι είναι τα πράγµατα, φαίνεται ότι τις εκλογές συµφέρει τον Τσίπρα να τις κάνει τον Οκτώβριο. Παρότι ο υπογράφων έχει υποστηρίξει συχνά στο παρελθόν ότι «έβλεπε» εκλογές τον Μάιο, σαν µια «µεγάλη ανακατωσούρα», το παιχνίδι όπου πειρατές, νίντζα, ροµπότ, ζόµπι, εξωγήινοι, µάγοι και κάµποσα άλλα περίεργα πλάσµατα προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσµο, και επειδή δεν µπορούν να το κάνουν µόνοι τους συνεργάζονται…

Αν γίνουν όλες µαζί οι εκλογές τον Μάιο, δεν θα µπορεί ο Τσίπρας να στοχεύσει σε µια ισχυρή αντιδεξιά πόλωση. Είναι τόσοι οι υποψήφιοι της Ν∆ στις τοπικές εκλογές που µπορεί κάλλιστα να εκµεταλλευτεί τις εσω-νεοδηµοκρατικές αντιθέσεις. Με µια ισχυρή αντιδεξιά ρητορεία θα τους έχει όλους απέναντι. Επιπλέον, αλλιώς θα γίνει η προεκλογική καµπάνια από τα κανάλια αν ξέρουν οι ιδιοκτήτες τους ότι τη ∆ευτέρα δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας και αλλιώς αν ξέρουν ότι τη ∆ευτέρα µετά τις ευρωεκλογές στο Μαξίµου πάλι θα κατοικεί ο Τσίπρας.

Οι ευρωεκλογές που έρχονται µοιάζουν πολύ µε τις ευρωεκλογές του 2009, που η διαφορά των τότε δύο µεγάλων κοµµάτων ήταν γύρω στο 3,5%, και µε τις ευρωεκλογές του 2014, που η διαφορά ήταν γύρω στο 3,9%, µε 22,7% η Νέα ∆ηµοκρατία και 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι τώρα αυτό το αποτέλεσµα να είναι αντεστραµµένο και λίγο πιο ενισχυµένο. ∆ηλαδή να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ έως 26% - 27% και η Νέα ∆ηµοκρατία προς το 29% - 31%. Είναι σαφές από την έρευνα ότι δεν υπάρχει κλίµα µεγάλου δικοµµατισµού, το πρώτο κόµµα θα είναι κοντά στη ζώνη του 30% και όχι του 40%, όπως δέκα χρόνια πριν.

∆εν υπάρχει κλίµα αυτοδυναµίας, τα µικρά κόµµατα, πλην των 5 που µπαίνουν άνετα στη Βουλή (Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ), έχουν τον ρόλο τους, έχουν ένα ποσοστό περίπου 21% και ένα κοινό στο οποίο απευθύνονται ελαφρώς µεγαλύτερο (25%-26%). Παρά τις αλληλοεπικαλύψεις, θα είναι µια νέα πραγµατικότητα και ίσως κάποια εκφραστούν µε ευρωβουλευτή.

Η διασπορά τους σε όλο το εκλογικό φάσµα (8% δεξιότερα της Ν∆, 7% αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, 6% στον ενδιάµεσο πολιτικό χώρο) δείχνει ότι εν δυνάµει θα µπορούσαν να είναι δεξαµενές των δύο µεγάλων κοµµάτων, κάτι βεβαίως που µένει να αποδειχθεί, αν υπάρξει στρατηγική ικανή να κερδίσει ανθρώπους που πάνε στα πολύ µικρά κόµµατα επειδή νιώθουν εντελώς απέξω από την πολιτική, την εξουσία, δεν προσδοκούν οφέλη από ενδεχόµενη ανασύνταξη της χώρας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

εκλογές