Απόψεις|15.05.2022 22:42

Ποιος άναψε τον θερμοσίφωνα;

Άντζελα Ζιούτη

Τη στιγμή ακριβώς που άνοιξε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου διμήνου, ένιωσε έναν μικρό πόνο στο αριστερό μέρος του θώρακα. Ναι, εκεί που βρίσκεται η καρδιά. Αρχικά νόμισε, ότι ξαφνικά η ζωή του απειλείται από έμφραγμα. Κάθισε στον καναπέ και ήπιε μία γουλιά νερό. Ένιωσε καλύτερα. Ξανακοίταξε τον λογαριασμό που πριν λίγο του είχε παραδώσει ο ταχυδρόμος. Λες και υπήρχε περίπτωση να μειωθεί το υπέρογκο ποσό που ήταν τυπωμένο στο κάτω μέρος της σελίδας. Δε γίνονται θαύματα. Άνοιξε το πορτοφόλι του. Ένα πενηντάρικο όλο κι όλο και με αυτό έπρεπε να περάσει δέκα μέρες μέχρι να πληρωθεί.

Δε φταίει αυτός. Φταίει το τεράστιο κύμα ακρίβειας που ταλανίζει τον δυτικό κόσμο. Όπου στον κολοφώνα αυτού του δυσάρεστου φαινομένου βρίσκονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε πλέον του 50% συγκριτικά με εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2021, φτάνοντας από τα 134,73 ευρώ, στα 227,3 τον περασμένο Ιανουάριο. Απότοκος λοιπόν αυτής της αύξησης είναι και οι διογκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών.

Και γιατί αυξήθηκε η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος; Διότι αυξήθηκε ταχύτατα η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά. Οι λόγοι για αυτές τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις βέβαια πολλοί. Εμφάνιση έντονων πληθωριστικών φαινομένων και επιβολή επί μακρόν διάστημα του παγκοσμίου lockdown. Ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και αν και η Ρωσία, αποτελεί μία από τις κυρίαρχες χώρες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, το ενεργειακό εμπάργκο της Ευρώπης στη Ρωσία πυροδότησε τη ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παγκοσμίως. Η χώρα μας στροβιλίζεται σε αυτή τη δίνη, αφού στηρίζεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού κατά 82% στα εισαγόμενα καύσιμα και κατά 26% στα ρωσικά εισαγόμενα καύσιμα.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που χτυπά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθιστούσε τα σταθερά τιμολόγια, ζημιογόνα

Κάπως έτσι ερμηνεύεται η ακραία άνοδος των τιμών των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, να απαντούν αλλάζοντας τα τιμολόγια και να τα μετατρέπουν από σταθερά σε κυμαινόμενα. Αντιβαίνοντας ακόμη και στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που χτυπά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθιστούσε τα σταθερά τιμολόγια, ζημιογόνα. Οι επιχειρήσεις λοιπόν καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που πολλές φορές απειλούν ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα τους, τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν με φειδώ τις ηλεκτρικές συσκευές και οι ειδικοί δε σταματούν να δίνουν συμβουλές για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Και κάποιος ένοικος του ισογείου να φωνάζει: ποιος άναψε τον θερμοσίφωνα;

ΔΕΗηλεκτρική ενέργειαακρίβειαειδήσεις τώραηλεκτρικό ρεύμαλογαριασμοί