Απόψεις|10.02.2019 17:15

Το λέει και η δημοσκόπηση, γίναμε... Ευρώπη!

Έθνος Γνώμη

Η σηµερινή µεγάλη δηµοσκόπηση της Kάπα Research, που έγινε για λογαριασµό του «Εθνους», µας δίνει τροφή για προβληµατισµό – αρκεί να θελήσει κάποιος να τη µελετήσει χωρίς κοµµατικές παρωπίδες.

Η μείωση της διαφοράς ανάµεσα στη Νέα ∆ηµοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ -αναµενόµενη για όσους είχαν παρακολουθήσει όλες τις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων 24 µηνών- είναι ασφαλώς ένα από τα σηµαντικά ευρήµατα της συγκεκριµένης έρευνας. Ωστόσο, δεν είναι το µόνο – και οπωσδήποτε δεν είναι το κυρίαρχο: στον δρόµο προς τις εθνικές εκλογές, ακόµα πιο σηµαντικό είναι το εύρηµα ότι το ένα τρίτο του εκλογικού σώµατος δηλώνει κοντά σε απόψεις που θεωρούνται «αντισυστηµικές». 

Είναι ενδιαφέρον ότι η ελληνική κοινωνία -παρά τη διαφορετική πορεία της χώρας λόγω των µνηµονίων- φαίνεται να συµπορεύεται µε το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας, που επίσης θέλγεται από αντισυστηµικές κορώνες. Βεβαίως, δεν σηµαίνει ότι αυτό θα είναι το ποσοστό που θα λάβουν στις κάλπες οι δυνάµεις που αυτοπροβάλλονται ως αντισυστηµικές. Ωστόσο, δείχνει το γενικότερο κλίµα που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία µας: είναι χαρακτηριστικό ότι το 59% δηλώνει πως η χώρα βιώνει ακόµα βαθιά κρίση – ενώ έχουµε βγει από τα µνηµόνια ήδη από τον περασµένο Αύγουστο.

Παράλληλα, η αναγνώριση της ανεργίας ως του µεγαλύτερου προβλήµατος της Ελλάδας δίνει και το µέτρο της ανησυχίας των πολιτών για τα οικονοµικά προβλήµατα – τα οποία προφανώς δεν έχουν λυθεί µε τη λήξη των µνηµονίων και των υποχρεώσεων που τα συνόδευαν. Το τι θα πρυτανεύσει στις επιλογές των ψηφοφόρων είναι βεβαίως πρόωρο να το συναγάγει η -όποια- δηµοσκοπική έρευνα. Ωστόσο, τα σηµάδια είναι εδώ – και πρέπει να απασχολήσουν όλες τις πολιτικές δυνάµεις

Κάπα Researchδημοσκόπηση