Απόψεις|11.02.2019 14:25

Ο Ολυμπιακός έμαθε πώς είναι να χάνεις την ψυχραιμία σου

Ανδρέας Παπαλουκάς

Στο παιχνίδι, στο κάθε παιχνίδι, δεν κερδίζεις πάντα. Ενίοτε ή συχνότερα, ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας σου, χάνεις κιόλας. Ηττάσαι ή γνωρίζεις και τη συντριβή.

Τότε είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Τότε είναι που πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την ήττα, να την αξιοποιείς δεόντως, να της δίνεις δύναμη ν΄ ανθίσει.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τα «πέτρινά του χρόνια» βιώνει τέτοιες καταστάσεις, απολάμβανε, κατά την τελευταία 20ετία, τη θέση ισχύος του. Κατακτούσε το πρωτάθλημα, πανηγύριζε τους τίτλους, εισέπραττε τα εκατομμύρια της συμμετοχής στο Champions League, πραγματοποιούσε θορυβώδεις μεταγραφές, υπερενισχύετο έναντι των αντιπάλων του, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να του αντιπαρατεθούν. Ωστόσο, ακόμα κι όταν οι  τελευταίοι υπερέβαλλαν εαυτούς για να γκρεμίσουν την καθεστηκυία τάξη, το σύστημα δεν τους το επέτρεπε.

Ο σχεδόν «αιώνιος» πρωταθλητής χάνει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και τον φετινό τίτλο, κάτι που έχει να συμβεί πριν από το 1997, αλλά το σημαντικότερο για εκείνον είναι ότι δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται περιόδους κρίσης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στιγμές απώλειας της ψυχραιμίας, όπως αυτές που σημειώνονται κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Το τελευταίο – μέχρι το επόμενο – ατόπημα ήταν η περιθωριοποίηση του Σάββα Θεοδωρίδη. Της πιο εμβληματικής μορφής των «ερυθρολεύκων», του ζωντανού θρύλου, για τον οποίον η διοίκηση της ομάδας έκρινε ότι δεν έπρεπε να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας στην Τούμπα. Ολως τυχαίως (;) ελάχιστες ημέρες νωρίτερα, η θύρα 7 τού έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα. Οι σχέσεις τους είχαν διαρραγεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο ο αποκλεισμός του από την αποστολή της ομάδας στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μοιάζει με… λύση συμβολαίου. Οι οργανωμένοι οπαδοί έστειλαν, μέσω σκληρής ανακοίνωσης, το μήνυμα (και) στη διοίκηση. Το μήνυμα ελήφθη, αξιοποιήθηκε και ο Σάββας Θεοδωρίδης ουσιαστικά επαύθη των καθηκόντων του. Ενας άνθρωπος, μια ιστορία. Ενας φανατικός οπαδός (πάνω απ’ όλα) του Ολυμπιακού, που για περισσότερα από 60 χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας την αγαπημένη του ομάδα από διάφορες θέσεις…

Τι κι αν τα τελευταία χρόνια διάβαζε, άκουγε, έβλεπε συνοπαδούς του, αλλά και διοικούντες τον Ολυμπιακό να αμφισβητούν την ακεραιότητα του γιου του, γενικού γραμματέα της UEFA,  Θεόδωρου Θεοδωρίδη, να βάλλουν εναντίον του, να θεωρούν ότι έχει συμπράξει με τους αντιπάλους του Ολυμπιακού.

Την τελευταία διετία ο Σάββας Θεοδωρίδης άκουγε, σώπαινε, πόναγε… Ισως, όμως, περισσότερο απ’ όλα τον πόνεσε η «κόκκινη κάρτα» που είδε από την ομάδα του…

Ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν ήταν το πιο αγαπητό πρόσωπο στους οπαδούς των άλλων ομάδων. Το γνώριζε, το ένιωθε, το αποδεχόταν. Τώρα, όμως, υπέστη κάτι χειρότερο: Τον απέβαλε η ίδια του η ομάδα, προσάπτοντάς του την κατηγορία ότι είναι  «εχθρός του συλλόγου»!! Τόσο καλά…

Σάββας ΘεοδωρίδηςΟλυμπιακόςΠΑΟΚ