Απόψεις|12.02.2019 21:09

Μακεδονικοί «µαϊντανοί»

Σπύρος Σεραφείμ

Ο µαϊντανός -«πετροσέλινον το ούλον» (Petroselinum crispum) το γένος του- συναντάται ψιλοκοµµένος σε σαλάτες, αλλά και σε εκποµπές – µέσα σε εισαγωγικά: «µαϊντανός», ειρωνικά, είναι ο άνθρωπος που ανακατώνεται σε όλα, το πρόσωπο που εµφανίζεται δηµοσίως πολύ συχνά και σε διάφορες περιστάσεις -ιδίως σε εκποµπές στην τηλεόραση- και εκφέρει γνώµη για πράγµατα για τα οποία δεν είναι αρµόδιο. Οπως συµβαίνει εσχάτως µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, όπου δεν υπάρχει τηλεοπτικό πάνελ που να µη συζητά ότι η «Μακεδονία είναι µία, δεν υπάρχει Βόρεια».

Η λέξη «µαϊντανός» προέρχεται από την τουρκική «maydanoz» και σχηµατίστηκε από το µεσαιωνικό «µακεδονήσιον», το οποίο προέρχεται από το λατινικό «macedonensis», το οποίο σηµαίνει «µακεδονικός», επίθετο που ανάγεται στο αρχαίο «Μακεδών» – στα Λατινικά ήταν «Macedo».

Ο µαϊντανός ήταν γνωστός στην αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιµοποιούνταν τόσο ως αρωµατικό βότανο όσο και ως φάρµακο σε διάφορες παθήσεις. Στα Νέµεα, οι νικητές των αγώνων ετιµώντο µε στεφάνια φτιαγµένα από µαϊντανό. Επίσης, τον χρησιµοποιούσαν ως διακοσµητικό στους τάφους, αφού συµβόλιζε τον θάνατο. Η ψυχολογική επίδραση του µαϊντανού στο µυαλό των Ελλήνων φαίνεται σε ένα ιστορικό περιστατικό, το οποίο περιγράφεται από τον Πλούταρχο, όπου µια οµάδα στρατιωτών, καθ’ οδόν προς τη µάχη, βλέποντας ένα µουλάρι φορτωµένο µε µαϊντανό πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Ισως λόγω των προηγούµενων δυσοίωνων συνυφασµών, κατά τον Μεσαίωνα ο µαϊντανός -σύµφωνα µε τους θρύλους και τους µύθους- έγινε ένα από τα αγαπηµένα φυτά τού ∆ιαβόλου! Οπως έλεγαν, η κακία τού... «εξαποδώ» θα µπορούσε να εξουδετερωθεί µόνο µε τη σπορά µαϊντανού τη Μεγάλη Παρασκευή, υπό την ανατολή της σελήνης. Επειδή η βλάστηση του σπόρου είναι αργή και ατελής, έλεγαν ότι ο µαϊντανός µετέβη εννέα φορές στον ∆ιάβολο και επέστρεψε πριν από τη βλάστηση και ότι ο ∆ιάβολος κράτησε λίγο από αυτόν για τον εαυτό του! Λογικά, θα σκέφτηκε κάποια σατανική συνταγή.

Επιστρέφουµε στη Μακεδονία, στην οποία οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου… ξεψειριάζονταν µε αυτόν, τρίβοντας τούφες µαϊντανού στα σηµεία όπου η φαγούρα ήταν ανυπόφορη. Οπως ανυπόφορη είναι και η παρουσία κάποιων τηλεοπτικών «µαϊντανών» οι οποίοι µιλούν για τη Μακεδονία – η οποία «είναι µία, δεν υπάρχει Βόρεια», µη λέµε τα ίδια...

Συμφωνία των ΠρεσπώνµαϊντανόςΜέγας Αλέξανδρος