Απόψεις|27.06.2022 20:36

Διακοπές στα νησιά Canapedes

Άντζελα Ζιούτη

Στο 10,7% τον Μάιο ανήλθε ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Το ενεργειακό κόστος αντανακλά στον πληθωρισμό της χώρας μας, αφού τον Απρίλιο οι αυξήσεις στην ενέργεια κυμαίνονταν στο 88,8% για τον ηλεκτρισμό και στο 122,6% για το φυσικό αέριο.

Όμως οι αυξήσεις των καυσίμων συμπαρασύρουν και το κόστος της μεταφοράς. Στο κατώφλι του καλοκαιριού οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν εκτοξευτεί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μίας τετραμελούς οικογένειας, η οποία για να μεταβεί στα νησιά πρέπει να ξοδέψει περισσότερα από 800 ευρώ. Κι αν αυτή η οικογένεια θελήσει να ξαποστάσει σε κάποιες ξαπλώστρες με ομπρέλες θα μετανιώσουν πραγματικά για τη μετάβαση τους στο νησί, καθώς έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 43% συγκριτικά με πέρυσι.

Αλλά και ο καφές, το ρόφημα της παραλίας και των beach bar επηρεάζεται άμεσα από τις ανατιμήσεις, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν αυξήσει την τιμή του. Και έτσι όπως εξελίσσεται το ράλι των τιμών η μόνη λύση για την τετραμελή οικογένεια είναι να κάνουν διακοπές στα νησιά Canapedes. Πρόκειται για ένα «σύμπλεγμα νησιών» που βρίσκεται στο σαλόνι τους και αποτελείται από διθέσιο και τριθέσιο καναπέ. Και μία πολυθρόνα. Χωράνε όλοι. Ο κυρ Στέλιος και η σύζυγος του η κυρία Ρίρίκα, ο εννιάχρονος Γιωργάκης και η μικρή Πέννυ. Δροσιά θα απολαμβάνουν από το κλιματιστικό, στην οθόνη της τηλεόρασης που παίζει κάποια διαφήμιση πορτοκαλάδας θα φαίνεται μία παραλία, και στο μπαλκόνι ένα παπαγαλάκι που κελαηδεί μονότονα θα δίνει μία αίσθηση εξωτική. Και όταν η κυρία Ριρίκα θα πίνει το φρέντο καπουτσίνο και θα συζητάει με την γειτόνισα, ούτε η ίδια θα πιστεύει ότι δεν απέδρασε ποτέ από το κλεινόν άστυ.

«Καλέ Ριρίκα, πως μαύρισες έτσι; Που ήσουν; Ανυπομονώ ν’ ακούσω ….» την ρώτησε χαρούμενα η γειτόνισσα «Άσε που να στα λέω… Δέκα ολόκληρες μέρες στο μπαλκόνι. Ανάμεσα στις συστάδες από φυτά και λουλούδια και τον ήλιο να με τσουρουφλίζει». Αφηγούνταν όλο ενθουσιασμό τις πρωτότυπες καλοκαιρινές της διακοπές θρονιασμένη στην αναπαυτική πολυθρόνα. Πάνω από το μπικίνι φορούσε το παρεό και τα δόντια της ήταν κάτασπρα σαν ψεύτικα μετά από την πρόσφατη λεύκανση. Πήρε το ποτήρι με το κρύο νερό καταπίνοντας σχεδόν ένα μισολειωμένο παγάκι. Δεν είχε τίποτε άλλο να πει στην γειτόνισσα της. Και τι να έλεγε δηλαδή; Ότι τις δεκαπέντε μέρες άδεια από τη δουλειά “γυρνούσε” από τον ένα καναπέ στον άλλον; Ούτε καν μέχρι το εξοχικό που έχουν οι γονείς του Στέλιου στον Αγιόκαμπο δεν πήγαν. Και μέχρι εκεί βενζίνη θέλει. Και φυσικά ούτε λόγος για Μύκονο ή Νάξο ή Μαγιόρκα ή Βαλεαρίδες.

Φέτος λόγω ακρίβειας πολλοί θα προτιμήσουν τα νησιά Canapedes. Οι μοναδικές ανέξοδες διακοπές για την μικρομεσαία οικογένεια που στενάζει κάτω από τα οικονομικά βάρη, τον ΕΝΦΙΑ, την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση.

Εσείς τα νησιά Canapedes τα ξέρατε; Προσφέρονται και για χειμερινές διακοπές, αφού η τιμή του πετρελαίου θα πάρει την ανηφόρα. Διαλέξτε τον διθέσιο ή τον τριθέσιο καναπέ και καθίστε αναπαυτικά. Έξω να ρίχνει χιόνι κι εσείς να προβάρετε τη στολή του σκι στον καθρέφτη. Μόνο μην ξεχάσετε τον παπαγάλο στο μπαλκόνι και ξεπαγιάσει.

καλοκαίριακρίβειαειδήσεις τώραδιακοπές