Απόψεις|13.02.2019 14:31

Ελλάδα-Τουρκία: Χωρίς εµπιστοσύνη σχέσεις... γιοκ

Βασίλης Λυριτζής

Η διπλωµατία και oι προσπάθειες ισορροπίας µεταξύ δύο λαών σε µια ευαίσθητη περιοχή δεν είναι καθόλου υπόθεση ρουτίνας.

Ούτε µια αποσπασµατική επιλογή µε µικροπολιτική στόχευση της µιας ή της άλλης κυβέρνησης. ∆εν είναι ούτε τα συλλαλητήρια και οι λαοσυνάξεις µε λάβαρα τα ιερά και όσια της φυλής µας. ∆εν είναι τα δηµοψηφίσµατα που συνήθως χρησιµοποιούνται ως άλλοθι από αδύναµους κυβερνήτες που δεν έχουν ή δεν θέλουν να πάρουν επάνω τους το βάρος της Ιστορίας που τους αναλογεί και πετάνε την µπάλα στις πλάτες των λαών τους. Η διπλωµατία σ’ ένα περιβάλλον σύνθετο και περίπλοκο όπως αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι µια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, που χρειάζεται όραµα, στρατηγική, αποφασιστικότητα, ευθύνη, χρόνο, τρόπο και κυρίως επιµονή.

Είναι µια υπερκοµµατική υπόθεση, που έχει ανάγκη από ισχυρούς και αποφασισµένους ηγέτες που δεν φοβούνται το στιγµιότυπο της Ιστορίας, αλλά βλέπουν τη µεγάλη εικόνα.

Μπορεί να µην το συνειδητοποιούµε µε µια πρώτη µατιά, αλλά τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει γίνει πολύ σοβαρή πρόοδος και επένδυση στην εξωτερική µας πολιτική και κυρίως στα Ελληνοτουρκικά. Από τo ζεϊµπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου, το βραβείο Ιπεχτσί του Κωσταντίνου Μητσοτάκη, τις κουµπαριές του Κώστα Καραµανλή και τις επίµονες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα µε τον Ερντογάν, παρά το βαρύ κλίµα µεταξύ των δύο χωρών, ο δρόµος είναι στρωµένος µε πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα. 

Τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) επανέρχονται και πάλι στο λεξιλόγιό µας και δεν είναι απλώς µια έξυπνη ατάκα κάποιων περισπούδαστων διπλωµατών. Είναι ένα δοµικό πλαίσιο διαβούλευσης µεταξύ ανθρώπων που δουλεύουν χρόνια τώρα συστηµατικά τη µεταξύ µας προσέγγιση και που κατά καιρούς χρειάζονται επικαιροποίηση. Είναι τα σίδερα και το σκυρόδεµα µιας επίπονης προσπάθειας που έρχεται από το παρελθόν και πάει µακριά στο µέλλον. Γιατί η εµπιστοσύνη δεν οικοδοµείται µε κραυγές και σηµειώσεις στο πόδι. Θέλει µέτρα που εµπεδώνουν βήµα βήµα τα µικρά, αλλά ουσιαστικά στοιχεία µιας εθνικής στρατηγικής.

Αλέξης ΤσίπραςΤαγίπ Ερντογάν