Απόψεις|02.07.2022 08:10

Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες ναυτιλομένους… ψηφοφόρους: «Αλλάξτε την κυβέρνησή σας»

Μαρία Ζαχαράκη

Με το που πάτησε το πόδι του στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε τελείως ρητορική. Η Ελλάδα και πάλι στο στόχαστρο. Άλλο το ακροατήριο εδώ γαρ… Και με καινούρια θεματολογία στη φαρέτρα του, για να συντηρεί το κλίμα προσήλωσης στην εξωτερική πολιτική, μακριά από την οικονομία.

Μετά από μία έντονη και πλούσια σύνοδο κορυφής στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε νέα μετατόπιση όσον αφορά την Ελλάδα. Από τους μετανάστες, την αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση κυριαρχίας τους, τώρα ο στόχος κι η πολεμική είναι ο εναέριος χώρος πάνω από το Αιγαίο και τις ακτές του. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε 3 δηλώσεις μέσα σε μία ημέρα αναφέρθηκε και τις τρεις, σε ελληνικές παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο. Στα χνάρια της ρητορικής της Αθήνας πριν από 2 μήνες με τις εκατοντάδες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Το Σάββατο Τούρκος πρόεδρος -για πρώτη φορά- πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους αιθέρες της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι «θα σας δώσουμε το απαραίτητο μάθημα».

Μήπως είμαστε μπροστά σε νέες σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα;

Παράλληλα, σήκωσε τους τόνους τόσο με προσβολές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται κάτω από τη φούστα αλλωνών, όσο και με αναφορές στην πολεμική ιστορία των δύο χωρών. Παρόλο που το μεσημέρι είπε «δεν έχουμε κανά ντέρτι να πολεμήσουμε με την Ελλάδα», το ίδιο απόγευμα εμφανίστηκε ετοιμοπόλεμος για κάθε μάχη, αν χρειαστεί, φέρνοντας κι ως παράδειγμα την εισβολή του Αττίλα το ’74. Ξαφνικά, η λέξη «πόλεμος», όσο κι αν διαψεύστηκε, έκανε αίσθηση σήμερα μετά την ήπιων τόνων σε ελληνο-τουρκικά σύνοδο.

Ωστόσο, το δεύτερο, που επίσης έφερε -για πρώτη φορά- ο Τούρκος πρόεδρος στη λεκτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα σήμερα και δημιούργησε μία πρωτόγνωρη αίσθηση, ήταν η προτροπή προς τον ελληνικό λαό σε… στάση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με δημοκρατικά βέβαια μέσα, τον παρότρυνε -ούτε λίγο ούτε πολύ- στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, να μην ψηφίσει Μητσοτάκη, γιατί διαφορετικά, αν ξαναεκλεγεί ο σημερινός πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός θα ξαναζήσει περιπέτειες όπως έναν αιώνα πριν ή άλλες εξελίξεις, όπως αυτές που συμβαίνουν γύρω μας, π.χ. στην Ουκρανία, όπως άφησε να εννοηθεί.

Σύσταση… εκτός ορίων, όπως θα έλεγε σε αντίστοιχη περίπτωση κι ο Τούρκος πρόεδρος, αν την έκαναν για τον ίδιο. Αλλά όχι και άξαφνη πια. Η προσωπική αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει πολλές πίστες τα τελευταία χρόνια.

Θέμα κύρους

Εξάλλου, ο λόγος που έχει στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της, πέρα από τον προεκλογικό, έχει να κάνει με την πρωτοκαθεδρία που κατάφερε να κερδίσει από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πόστο που κατείχε η Τουρκία για δεκαετίες. Αυτό το χαμένο κύρος είναι που έχει ενοχλήσει πιο πολύ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι όχι ο εξοπλισμός των νησιών που μπορεί να σημαίνει επίθεση κατά της Τουρκία, όπως «γαλουχεί» το εσωτερικό του ακροατήριο.

Η Τουρκία επέστρεψε από το κρύο (με τη Δύση)

Πάντως, το γενικότερο συναίσθημα που προσπαθούν να περάσουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, όσον αφορά στο αποτέλεσμα για την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συνοψίστηκε σε μια φωτογραφία του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού»: Ένας χαμογελαστός Ερντογάν εμφανίστηκε να στέκεται στο βήμα του ΝΑΤΟ, πλαισιωμένος από τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος φαινόταν να κοιτάζει με ευγνωμοσύνη τον Τούρκο πρόεδρο.

Το μεγαλύτερο βραβείο δε σε όρους δημοσίων σχέσεων ήταν η πολυπόθητη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που του χορηγήθηκε ως αντάλλαγμα στην απόφαση του Τούρκου ηγέτη να αναβάλει τις απειλές του για βέτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε ένα «πολιτικό και στρατηγικό deal», που θα μείνει στην ιστορία, κι ο Ερντογάν επέλεξε (άλλον) έναν συμβιβασμό, αντί για μία διπλωματική αναμέτρηση, που θα του κόστιζε σε… οικονομία και σε περαιτέρω απομόνωση.

Όλες οι ειδήσεις

Σκηνικό πόλωσης πριν τις κάλπες - Γιατί η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και θυμίζει το 2015

Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες ναυτιλομένους… ψηφοφόρους: «Αλλάξτε την κυβέρνησή σας»

Γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ζωολογικοί κήποι - «Τα ζώα υποφέρουν με στόχο την κερδοσκοπία» λέει στο ethnos.gr πρόεδρος φιλοζωικής

H Ελένη Φουρέιρα είναι «Poli_Ploki»: Όσα εξομολογείται στο ethnos.gr για τα νέα της τραγούδια

Οι απίθανες ιδιορρυθμίες 7 διάσημων ανδρών της Ιστορίας – Ο ερωτικός Μουσολίνι, ο sex maniac Εδουάρδος και ο παμφάγος Δαρβίνος

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνεκλογέςNATOειδήσεις τώρα