Απόψεις|16.07.2022 16:59

Νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ» και ανυπαρξία συντονισμού: η μόνιμη ανάλωση της προστιθέμενης αξίας της χώρας

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Ευτυχώς ή δυστυχώς τα νέα τρέχουν σαν καταρράχτης. Το Παιδείας, Οικονομίας και Εργασίας ανταγωνίζονται στην υποκρισία, αγγίζοντας ακόμα και τα όρια της βλακείας. Θα μου πείτε το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ναι αλλά οι καιροί αλλάζουν και οι αναγκαιότητες της χώρας πολλαπλασιάζονται ποικιλοτρόπως. Μετά λόγου γνώσης, για όσα προανέφερα, ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω τη λογική των υπουργείων σε ζητήματα ύψιστης σημασίας και εθνικού συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχει πολίτης σε τούτο τον ντουνιά που να μην αναγνωρίζει την αναγκαιότητα σύνδεσης της γνώσης με τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου. Πως οι ιδέες, πόσο μάλλον η εφαρμογή και υλοποίησή τους, θα πρέπει να αμείβονται. Πως η γνώση συνιστά πλούτο μιας χώρας. Πώς η γνώση πρέπει να συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή κ.ο.κ. Δυστυχώς, όμως, μένουμε στις βαρύγδουπες εκφράσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, αλλά επί της ουσίας γυρνάμε στους στοίχους του Μ. Μπουρμπούλη (Ερμηνεύτρια Σ. Μπέλλου) «βαρέθηκα να ζω σε άρρωστη συνέχεια πατρίδα» και στη ρήση «η μάνα Ελλάδα τρώει τα παιδιά της».

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ κυρίες και κύριοι των υπουργείων (θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ),  γιατί ένας συνταξιούχος καθηγητής με επιστημονική δραστηριότητα να συνεχίσει να δίνει τις ιδέες του γράφοντας ερευνητικά προγράμματα και φέροντας πλούτο γνώσης και εφαρμογών, όχι απλώς στο Πανεπιστήμιο που υπηρετούσε, αλλά και στην ίδια την χώρα, χωρίς να αμείβεται; Γιατί να προσφέρει εργασία, καλώς αμειβόμενη, σε πλήθος φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) εάν αυτός – αυτή που φέρνει τον πλούτο δεν θα αμείβεται; Γιατί εσείς του κόβετε τη σύνταξη την οποία πλήρωσε αδρά προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην τριτοβάθμια; Γιατί στερείτε έσοδα από το ίδιο το κράτος, αφού με τις υπηρεσίες που προσφέρει τα ταμία του κράτους θα έχουν τόσο τις σχετικές εισφορές όσο και τις φορολογίες του πλούτου που θα σας προσφέρει με τις ιδέες του; Και μη μου πείτε πως πρέπει όλοι να είμαστε πατριώτες και όλοι πρέπει να συνδράμουμε για τον τόπο, γιατί τότε θα  σας πω πως εσείς γιατί θα πρέπει να αμείβεστε; Για τις άσχετες διαχειριστικές σας ενέργειες; Όχι κυρίες και κύριοι, στερείτε τη χώρα από μυαλά που για πάρα πολλά χρόνια πρόσφεραν σε τούτο τον τόπο χωρίς ιδιοτέλεια. Μεταξύ της ανιδιοτέλειας και της βλακείας υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Η πατρίδα μας χρειάζεται ανθρώπους με οράματα και όχι απλούς διαχειριστές. Χρειάζεται καινοτόμες δράσεις για την απελευθέρωση δυνάμεων παραγωγής πλούτου. Χρειάζεται κίνητρα προς όλες τις κοινωνικές τάξεις. Οι Έλληνες πλήρωσαν βάρβαρα το τίμημα της υποκρισίας σας και των ψευδεπίγραφων «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ». Κρίμα. Για άλλη μια φορά χάθηκε η ευκαιρία. Τα τραίνα φεύγουν και εμείς η ψωροκώσταινα τα βλέπουμε χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και μετά κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα των 450.000 νέων επιστημόνων που έφυγαν στην αλλοδαπή. Πόση άλλη υποκρισία; 

πανεπιστήμιαυπουργείο Εργασίαςυπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώρα