Απόψεις|18.07.2022 11:15

Η «γόπα» στο τασάκι

Αβραάμ Ιωαννίδης

Κάντε το εικόνα, είμαστε στην παραλία, πίνουμε τον παγωμένο καφέ μας, βάζουμε το αντηλιακό μας και απολαμβάνουμε θάλασσα και ήλιο. Κάποιοι από εμάς καπνίζουμε και κανένα τσιγάρο.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Το πρόβλημα όμως αρχίζει όταν η μικρή απόλαυση του καπνιστή τελειώσει και θελήσει να πετάξει το αποτσίγαρό του.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι Έλληνες καπνιστές "παράγουν" κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου εκτιμά ότι ένα αποτσίγαρο μπορεί να μολύνει μέχρι και 1.000 λίτρα νερού.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που επίσης έχει δει το φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, μια μόνο «γόπα» τσιγάρου μπορεί να αποδεκατίσει τον μισό πληθυσμό ψαριών που κολυμπούν σε ένα λίτρο νερό.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν κάποιος πετάξει το αποτσίγαρό του στην παραλία ή απευθείας στη θάλασσα; Ένα κοκτέιλ χημικών στοιχείων αρχίζει να απελευθερώνεται. Μέσα σε αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, μόλυβδος, χρώμιο, υδράργυρος. Και φυσικά το αποτσίγαρο εμπεριέχει νικοτίνη και πίσσα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ίδια η «γόπα» του τσιγάρου εμπεριέχει οξική κυτταρίνη, ένα μη βιοδιασπώμενο πλαστικό υλικό.

Επίσης, κάτι που δεν γνωρίζουν οι καπνιστές είναι πως η νικοτίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο από τον 15ο αιώνα. Η χρήση της νικοτίνης ως φυτοφαρμάκου είναι πολύ συχνή στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, λόγω της τοξικότητας της στην υδατική βιοποικιλότητα. Αυτή η ουσία είναι πολύ εύκολο να διαλυθεί στο νερό.

Υπάρχει λύση για τα αποτσίγαρα;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η λύση δεν είναι η επιβολή προστίμων. Για παράδειγμα στη Γαλλία, το πρόστιμο για όποιον απορρίπτει αποτσίγαρο στον δρόμο είναι 72 ευρώ. Ούτε όμως και η απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστική λύση.

Για εμάς, του φίλους της οικολογίας, η περιβαλλοντική ενημέρωση, η εκπαίδευση των πολιτών και φυσικά η ανακύκλωση είναι η καλύτερη επιλογή, με όφελος στην οικονομία, στο περιβάλλον αλλά και στην αγορά εργασίας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει, δημιουργία ειδικών κάδων συλλογής αποτσίγαρων.

Η επεξεργασία τους, μπορεί να περιλαμβάνει την αποτοξικοποίηση, την κομποστοποίηση υπολειμμάτων χαρτιού και καπνού για την παραγωγή λιπάσματος και την ανακύκλωση των πλαστικών σημείων για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια, παλέτες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα.

Εκ κατακλείδι, πριν πετάξεις λοιπόν το αποτσίγαρό σου, σκέψου πρώτα τον εαυτό σου. Το ερώτημα, αν θέλεις να ζεις  σε ένα μολυσμένο περιβάλλον θα το απάντησης μόνο εσύ.

τσιγάρο