Απόψεις|15.02.2019 12:21

Το κρίσιµο άρθρο 32

Έθνος Γνώμη

Περιορισµένος είναι ο αριθµός των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγµατος που συγκέντρωσαν τον «µαγικό» αριθµό των 180 βουλευτικών ψήφων στη χθεσινή ψηφοφορία και άρα υπάρχουν αυξηµένες πιθανότητες ότι θα αναθεωρηθούν στην πρώτη σύνοδο µετά τις εθνικές εκλογές.

Τα συγκεκριµένα άρθρα έχουν εξαιρετική σηµασία – για παράδειγµα, το άρθρο 86 για την παραγραφή των αδικηµάτων των υπουργών, το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. Εφόσον ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία επ’ αυτών -µε 151 ψήφους στην επόµενη Βουλή-, θα έχει σηµαντική συµβολή στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού µας συστήµατος. Βεβαίως, η πιο σηµαντική αλλαγή έχει να κάνει µε το άρθρο 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας: όλες οι πολιτικές δυνάµεις έχουν υποκύψει στον πειρασµό της εκµετάλλευσης των προβλέψεων του συγκεκριµένου άρθρου, που ζητεί 180 βουλευτικές ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα και περιορίζεται η δυνατότητα των κοµµάτων της αντιπολίτευσης να προκαλούν εκλογές µε πρόσχηµα την προεδρική εκλογή.

Η υπερψήφιση της σχετικής πρότασης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα ∆ηµοκρατία καθιστά για πρώτη φορά εφικτή µια νέα συνταγµατική ρύθµιση για το θέµα. Ωστόσο, επιβάλλεται να γίνει σε αυτήν τη Βουλή µια αναλυτική κοινοβουλευτική συζήτηση, ώστε να διαµορφωθεί ευρεία συναίνεση και για την ουσία της ρύθµισης.

αναθεώρηση Συντάγματος