Απόψεις|15.02.2019 13:23

Η γαλάζια λίµνη και ο Κώστας Μπακογιάννης

Βασίλης Λυριτζής

Ο ανεξάρτητος (;) υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο αδιαµφισβήτητος (;) πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο µεγάλος απών (;) πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, ο επίσης πρώην σ’ όλα αλλά πάντα ενεργός (;) παρασκηνιακά Αντώνης Σαµαράς, και ο µέγας αντιπρόεδρος αλλά βασικά µέγας τηλεαστέρας (!) Αδωνις Γεωργιάδης έχουν δύο κοινά στοιχεία µεταξύ τους…

Το ένα είναι ότι όλοι είναι βαριά στελέχη της µεγάλης ∆εξιάς παράταξης και το δεύτερο ότι όλοι θα έκαναν τα πάντα για να υπονοµεύσουν το πολιτικό µέλλον των υπολοίπων.

Δεν χρειάζεται να ανήκει κανείς πολιτικά ή κοµµατικά στον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας ούτε να έχει εντρυφήσει στη «φιλελεύθερη» ίντριγκα για να χαρτογραφήσει τα ωκεάνια ταραγµένα νερά της µεγάλης παράταξης που δηµιούργησε ο πολιτικός τους «πατριάρχης» Κωσταντίνος Καραµανλής. Ενας αφελής τυπικός παρατηρητής θα έλεγε µε χαρακτηριστική ευκολία πόσο «δεξιά» πηγαίνουν τα πολιτικά πράγµατα για τους δεξιούς µε τις εκρηκτικές διεργασίες που ταλανίζουν το µελλοντικά κυβερνών κόµµα.

Δεν θα ήταν υπερβολή η πρόβλεψη ενός εκλογικού περιπάτου για τη Ν∆ σε όποιον στίβο χρειαζόταν να αντιπαρατεθεί µε το ακρωτηριασµένο κυβερνητικό σχήµα. Είτε στο γήπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είτε στις ευρωεκλογές, είτε στις βουλευτικές όταν και όποτε τελικά γίνουν. Ελα όµως που ο εκλογικός περίπατος της ∆εξιάς είναι στρωµένος µε νάρκες και φίλια πυρά.

Ο νεότερος και για πολλούς ταλαντούχος και ευφυής πολιτικός γόνος της µητσοτακικής οικογένειας Κώστας Μπακογιάννης δεν πρόλαβε να πέσει στην πισίνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διά της υποψηφιότητάς του στον εύκολο, όπως πολλοί νόµιζαν, ∆ήµο Αθηναίων, φορώντας µάλιστα το σωσίβιο του ανεξάρτητου υποψηφίου, και είδε δίπλα του να κάνουν κύκλους τα πτερύγια γαλάζιων «συντρόφων» του. Το αυτό ισχύει και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από την ακροδεξιά του πτέρυγα.

Δεν θα είναι εύκολα τα πράγµατα ούτε εκεί. Το καταδεικνύει εξάλλου η µεγάλη αδυναµία που υπάρχει στη Ν∆ για την εκλογή προσώπου για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Ισως τελικά η µακροηµέρευση της Ν∆ εξαρτηθεί από τους εσωτερικούς της συσχετισµούς και όχι από τους κοµµατικούς της αντιπάλους.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Κώστας Μπακογιάννης