Απόψεις|15.02.2019 14:50

Γιατί θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτημα εκλογικής νοθείας

Βούλα Κεχαγιά

Περίπτωση πρώτη: Στο ξεκούδουνο, αρχές Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ν∆ έθεσε ζητήµατα ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να τις κάνει µε τις ίδιες προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούµενες αναµετρήσεις. «Εάν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σύγχυση σκόπιµα στην εκλογική διαδικασία, να το ξεχάσουν. Θα διασφαλίσουµε ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί η βούληση των πολιτών. Θέλουν δεν θέλουν, στις εκλογές θα µιλήσει ο λαός» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς είχε παρασυρθεί(;) από πληροφορίες και τουιταρίσµατα που υποστήριζαν ότι το υπουργείο Εσωτερικών επρόκειτο να αναθέσει σε ξένη εταιρεία -που είχε αναλάβει (εννοείται) τις εκλογές στη Βενεζουέλα- τη διενέργειά τους, διακόπτoντας τη συνεργασία µε τη Singular Logic. Κάτι που βεβαίως δεν συνέβη ποτέ, όχι γιατί αποκαλύφθηκαν τα αντιδηµοκρατικά σχέδια της κυβέρνηση της, αλλά γιατί απλούστατα δεν υπήρχε αυτό. Αν συγκρατήσουµε το «θέλουν δεν θέλουν, στις εκλογές θα µιλήσει ο λαός», δεν µπορούµε παρά να σταθούµε στο «δεν θέλουν», που παραπέµπει ευθέως σε µια διάθεση νοθείας των εκλογών.

Περίπτωση δεύτερη: Η αξιωµατική αντιπολίτευση προ ηµερών, ορµώµενη από δηµοσιεύµατα που είχαν συγκεκριµένο αλλά µάλλον αφελές κέντρο διαρροής σε σχέση µε την ψήφο των αποδήµων, προειδοποίησε και πάλι την κυβέρνηση να µην κάνει αλχηµείες για να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσµα, χωρίς καν να έχει καταλήξει η αρµόδια επιτροπή σε πόρισµα ως προς το µοντέλο της συµµετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Εν προκειµένω, η Ν∆ έκανε λόγο για εξόφθαλµα αντισυνταγµατική ρύθµιση, καλώντας την κυβέρνηση να µη διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόµου που καταστρατηγεί τη συνταγµατική αρχή της ισότητας ψήφου. Για το γεγονός πως το συγκεκριµένο θέµα δεν άγγιξε ως τώρα καµία κυβέρνηση, φυσικά ούτε λέξη.

Περίπτωση τρίτη: Και πάλι η Ν∆ καταγγέλλει την κυβέρνηση για µαζικές «ελληνοποιήσεις» µεταναστών, µε αιχµή την Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο Β. Κικίλιας µε ερώτηση στη Βουλή σχολίασε ότι η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας δεν πρέπει να εντάσσεται σε κοµµατικούς σχεδιασµούς. Τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Κυρανάκης, λέγοντας πως, αν ισχύει, πρόκειται για ξεκάθαρη απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσµατος. Κουβέντα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου.

Κοντολογίς, από την αρχή του χρόνου η Ν∆ «βλέπει» προσπάθειες νοθείας στις εκλογές. Οι αποδείξεις καλοδεχούµενες, όλα τα άλλα απλώς φασαρία να γίνεται…

εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης