Απόψεις|15.02.2019 15:37

Πιο κοντά οι κάλπες μετά τον ανασχηματισμό

Newsroom

Ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας φέρνει πιο κοντά στην εθνική κάλπη: συνεπής με τον σχεδιασμό του για στροφή στην κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός επέλεξε δύο γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για θέσεις υφυπουργών.

Η κίνηση σηματοδοτεί σε κάθε περίπτωση την έναρξη μίας μάλλον σύντομης προεκλογικής περιόδου – και μεγαλώνει την πίεση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία εκ παραλλήλου στοχοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έχουσα υπόγειες επαφές και συμφωνίες με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι ο ανασχηματισμός είχε εκλογική στόχευση – και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσον οι προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα που θα συμπαρασύρει και άλλους από το ΚΙΝΑΛ ενόψει του ραντεβού με την κάλπη. Ένα στοίχημα που φαντάζει δύσκολο στη δεδομένη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – που επιχειρεί να ξαναβρεί το νήμα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές – έχει ένα ακόμα πιο δύσκολο στοίχημα: να πείσει ότι εξακολουθεί να εκπροσωπεί τον χώρο της κεντροαριστεράς – και ότι παρά τις μετεγγραφές, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται έναν «τρίτο πόλο».

ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛανασχηματισμός