Απόψεις|15.02.2019 18:09

Τριχωτές Γίδες Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ευάγγελος Χεκίμογλου

«Κοίταξε», είπα στον εαυτό µου, «λίγες ώρες δεν παρακολούθησα τη Βουλή και τσουπ, νέο κόµµα. Και το µεν ΡΙΖΑ, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι εννοεί Ριζοσπαστική Αριστερά. Αρα το νέο κόµµα θέλει να τρυγήσει αριστερές ψήφους. Αν ήταν δεξιό, θα το λέγανε ΤΡΥΓΕΙ-Νέα ∆ηµοκρατία».

Μετά όµως θυµήθηκαν που ο πρωθυπουργός µίλησε για τη γίδα στην πλάτη του κυρίου Μητσοτάκη. Αρα, σκέφτηκα, το ΓΙ είναι από το γίδα και οι τρεις τελευταίες λέξεις στον τίτλο του νέου κόµµατος είναι Γίδες Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Φαίνεται», µονολόγησα, «ότι οι γίδες έκαναν κόµµα και αµέσως η κυβέρνηση τις πήρε υπό την αιγίδα της. Εµένα που τόσα χρόνια έχω το Κόµµα Μου, κανείς δεν ήρθε να µου προτείνει συµµαχία, κι ας έχω πιο πολύ µυαλό από µια γίδα». (Κακώς µερικοί κουνάτε το κεφάλι σας.)

Εκεί όµως που κόλλησα είναι το ΤΡΙ. Στη βιβλιογραφία δεν αναφέρεται κόµµα µε τίτλο που να αρχίζει από «τρ». Επειδή όµως εν προκειµένω έχουµε γίδες, το µόνο λογικό συµπέρασµα είναι ότι το «τρι» προέρχεται από το «τριχωτές». Αρα ο πλήρης τίτλος του νέου κόµµατος είναι «Τριχωτές Γίδες Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Αυτό το συµπέρασµα ανακοίνωσα στη συµβία µου, η οποία αµέσως το απέρριψε, κατά τη συνήθειά της. «Γυναίκες είναι η λέξη», µου είπε, «όχι γίδες. «Αρα, ΤΡ.Υ.ΓΥ.ΡΙΖ.Α. γράφεται ο τίτλος του κόµµατος». «Και το ΤΡ.Υ. τι σηµαίνει;» ρώτησα. «Τρελές Υπέροχες Γυναίκες Ριζοσπαστικής Αριστεράς» µου εξήγησε το έτερόν µου ήµισυ µε τη σοφία που το διακρίνει. «Τι θα πει αυτό;» απόρησα. «Τίτλος κόµµατος είναι ή συλλογικό πορτρέτο;». «Το Τρελές δεν αµφισβητείται. Τρέχαµε από κοπέλες σε συλλαλητήρια και ξεποδαριαζόµασταν, ενώ οι δεξιές κεντούσαν την προίκα τους και µάλωναν για το άπλωµα της µπουγάδας». «Και Υπέροχες;». «Πάντοτε οι αριστερές ήταν πιο όµορφες από τις δεξιές και έτσι πρέπει να παραµείνουν. Σκάσε ένα χιλιάρικο για περιποίηση προσώπου και ετοίµασε άλλα τόσα για τη συνέχεια». Αυτή ήταν η εκδοχή της συζύγου. Εγώ εξακολουθώ να ακολουθώ τον πρωθυπουργό που είδε την πλάτη του κυρίου Μητσοτάκη όταν εκείνος κατέβαινε από το βήµα. Γίδα, είπε ο άνθρωπος. Οχι περιποίηση προσώπου  

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΝέα Δημοκρατία