Απόψεις|15.02.2019 18:11

Σηµίτης ή Βενιζέλος;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκλέξει Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας κάποιο στέλεχος, νυν ή σε αποστρατεία, του ΚΙΝΑΛ. ∆ύο µέρες πλανιέται ο «χρησµός» του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Σύνταγµα. Το πέταξε και µας άφησε να ταλαιπωριόµαστε. Την Τετάρτη το βράδυ οι ερµηνείες έδιναν κι έπαιρναν στους διαδρόµους της Βουλής. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο προβληµατισµός κορυφώθηκε στα πολιτικοδηµοσιογραφικά στέκια πέριξ της πλατείας Συντάγµατος. Και συνεχίζονται.

Ακούστηκαν και... παράξενα πράγµατα, αλλά η απάντηση στο «ποιον εννοούσε ο Τσίπρας;» πολώθηκε στο «Σηµίτης ή Βενιζέλος». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαµαρά έχει τα «συν» του: Κατ’ αρχάς ήταν... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαµαρά. Συνταγµατολόγος, βαθύς γνώστης των πολιτειακών πραγµάτων, µε διεθνείς επαφές, θητεία σε όλα τα σηµαντικά υπουργεία, ευρωπαϊστής. ∆ηλαδή πλήρες το πακέτο.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ένα τµήµα της Νέας ∆ηµοκρατίας, διόλου ευκαταφρόνητο, που δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. «Βγάζει καντήλες». Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός έχει τα προσόντα του: Ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ, µε τα αντιδικτατορικά του, έβαλε υπογραφή στα «µεγάλα έργα», δεν τα πήγαινε και πολύ καλά µε τον Ανδρέα, µε πίστη στην οικονοµική σταθερότητα, ενώ συνεχώς είναι του «εφιστώ την προσοχή» στους οικονοµικούς δείκτες.

Πολιτικά µοιάζουν ταιριαστοί και οι δύο στο προφίλ της διακυβέρνησης που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αµφότεροι όµως έχουν προβληµατάκια. Βρέθηκαν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για πολλά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα υποβρύχια, τη λίστα Λαγκάρντ και άλλα συναφή. Ο Κώστας Σηµίτης έχει το µισό του Υπουργικό Συµβούλιο σε κατάσταση υπόδικου ή φυλακισµένου, ενώ η τελευταία κατάθεση Τσουκάτου για την υπόθεση της Siemens δεν βοηθάει στο να «φτιάξει» το προφίλ του.

Βέβαια, από την άλλη, στο σενάριο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί κάποιον από τους δύο για πρόεδρο, δεν θα απαιτείται αυτό που λέµε «ευρεία αποδοχή». ∆ιότι θα έχει περάσει διάταξη που να θέλει 151 µόλις ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Μέχρι εδώ µπορούσα να σας βοηθήσω. Μπείτε κι εσείς στο κόλπο και καθίστε να σκεφτείτε. Μην τα θέλουµε όλα έτοιµα. ∆εν είναι και πολύ δύσκολο: Απλώς πρέπει να ερµηνεύσετε τον Αλέξη Τσίπρα, που µε τη σειρά του ερµηνεύει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κώστας ΣημίτηςΕυάγγελος Βενιζέλος