Απόψεις|02.09.2022 11:55

Η…διαφωτιστική παρέμβαση Λοβέρδου στα εσωτερικά της ΝΔ και το ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο

Βούλα Κεχαγιά

Αν προσεγγίζει κανείς τα πράγματα με μία χαλαρή κι ενδεχομένως ανέμελη διάθεση θα μπορούσε να πει πως μετά την αυστηρή προειδοποίηση του κ. Λοβέρδου προς το «μέτωπο Τσίπρα - Καραμανλικών» ότι δεν πρόκειται να αναβιώσει, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να λαμβάνει τις προφυλάξεις του όταν θα εισέρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείο το οποίο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε εντοπίσει ως το πιο βολικό για να ρίξει μπουνιά στον κ. Τσίπρα.

Το γεγονός πως το μέτωπο αυτό «που πλήρωσε ακριβά η χώρα» είχε συγκροτηθεί αποκλειστικά κατά την κρίση του κ. Λοβέρδου ίσως και κάποιων συντρόφων του ελάχιστη σημασία έχει.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για να την «διαβάζει» κανείς με ευθυμία. Ο κ. Λοβέρδος αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει μετά την ομιλία Καραμανλή στα Ανώγεια -από την οποία ο πρώην πρωθυπουργός δεν πήρε ούτε λέξη πίσω- πως πολίτες τού τηλεφωνούν ανήσυχοι όμως…«τους καθησυχάζω, η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ως φάρσα».

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρενέβη στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας -εμπλέκοντας κι ένα άλλο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ- για να επικρίνει τον κ. Καραμανλή, κάτι που δεν τόλμησαν καν τα ίδια, ενδεχομένως κι ενοχλημένα, στελέχη της γαλάζιας παράταξης. Η μόνη ενόχληση που εκφράστηκε κι αυτή με έμμεσο τρόπο ήταν από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχικά μέσω διαρροών και στη συνέχεια μέσω επικοινωνίας των «γραφείων».

Επομένως, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε σε έναν πρώην πρωθυπουργό -και στη συνέχεια σε δύο- που επί της ουσίας υπερασπίστηκε το δικαίωμα του κ. Ανδρουλάκη, δηλαδή του δικού του προέδρου, να ενημερωθεί για τον λόγο της παρακολούθησής του. Προφανώς, το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο όπως και το μείζον ερώτημα για ποιον «εθνικό λόγο» διατάχθηκε η παρακολούθηση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ερώτημα συνδέεται με το ίδιο του το κόμμα. Ο κ. Λοβέρδος καθησυχάζει τους αγωνιούντες πολίτες ότι δεν θα επαναληφθεί ούτε ως φάρσα το «μέτωπο Τσίπρα-Καραμανλικών» εκφράζοντας το ΠΑΣΟΚ ή εκφράζοντας την θέση της ηγεσίας του, δηλαδή του κ. Ανδρουλάκη;

Όπως και να 'χει, η δήλωση Λοβέρδου είναι διαφωτιστική. Αν διαβάσει κανείς ακριβώς πάνω στις γραμμές- ούτε καν κάτω από τις γραμμές- τη δήλωση του κ. Λοβέρδου θα πάρει την ακριβή απάντηση για τον λόγο που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης. Την έδωσε κι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, στην συνεδρίαση της ΚΟ, ασχέτως τού ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να την δώσει προτρέποντας στους μετέχοντες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που την εκφράζουν να παριστάνουν τους ανήξερους.

Κώστας ΚαραμανλήςΠΑΣΟΚΑνδρέας Λοβέρδοςπαρακολουθήσεις