Απόψεις|18.02.2019 12:27

Το πραξικόπηµα του Αλέξη

Χρήστος Ξανθάκης

Γκοµενικά και έτσι, συν λίγο ποδόσφαιρο (ΠΑΟΚάρα), για να µην ξεχνάµε ότι είµαστε αγοράκια. Και γυρνά ο Βαγγέλης κάποια στιγµή, έτσι στο ανύποπτο, και µε ρωτά: «Ρε συ Ξάνθακα, εσύ που έχεις τα κονέ µε τους συριζαίους, µήπως µας ετοιµάζει καµιά δουλειά ο Τσίπρας;».

Τον κοιτάω µε τα ωραία, µεγάλα µάτια µου, τον ξανακοιτάω, τα ανοιγοκλείνω, ρωτάω µε τη σειρά µου: «Τι δουλειά, Βαγγέλη µου; Λες να µας βατέψει τις γυναίκες;». «Οχι αυτό, ρε βλάκα», µου απαντά, «λέω µήπως ετοιµάζει κάνα πραξικόπηµα...». Σοβαρεύω εγώ αµέσως, συνοφρυώνοµαι και του λέω: «Τι πραξικόπηµα, παιδάκι µου; Πού ζεις; Στην Ελλάδα του 1967;». Και κάθεται ο Βαγγέλης και µου αραδιάζει το στόρι. Πως είναι στην Κηφισιά (στην Ερυθραία, στην Εκάλη) µε τον φίλο του, τον Γιώργο, που είναι επιτυχηµένος επιχειρηµατίας, έχει κονοµήσει, έχει περιουσία και οικογένεια, και του λέει ο Γιώργος ότι δεν θα γίνουν ποτέ εκλογές, φίλε, γιατί κάτι θα βρει αυτός ο σατανάς ο Τσίπρας, κάτι θα εφεύρει, κάτι θα στήσει και θα τις αναβάλει. Μη σου πω ότι θα το κάνει Σοβιετία. ∆εν θα τις αναβάλλει, θα τις ακυρώσει, στην ανακύκλωση θα πάνε οι κάλπες µαζί µε τα πλαστικά τα µπουκάλια από τους χυµούς. Και αν ήταν ακόµη ξύλινες, θα τις καίγανε στο Σύνταγµα ανήµερα του Κλήδονα! ∆εν ανεβάζω εγώ σφυγµούς, γιατί είµαι και µεγάλος άνθρωπος και µου έχει πει ο γιατρός να προσέχω. Επειδή είµαι, όµως, ρεπόρτερ, τον ρωτάω τον Βαγγέλη: «Και πώς θα γίνουν όλα αυτά, ρε φιλαράκο;».

Μου λέει ο Βαγγέλης µε µάτι υγρό: «Μπορεί να τα έχει βρει µε Ερντογάν ο Αλέξης, να µοντάρουν θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο και να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έκανε ο άλλος στην Ουκρανία, αλλά όχι για δύο µήνες, για δύο χρόνια, ας πούµε, µπορεί και για τέσσερα. Και έτσι να κυβερνά αβάδιστα και αβασάνιστα...».

«Ρε µαλάκα», τον ρωτάω, «µε δουλεύεις µε αυτόν τον Γιώργο; Από τίποτα ΕΣΠΑ κονόµησε και τώρα µας κάνει τον σοφό και τον συνωµοσιάρχη;». «Οχι», µου απαντά ο Βαγγέλης, «µε τον ιδρώτα του τα έβγαλε τα φράγκα. Με τον ιδρώτα του και την εξυπνάδα του...». Και εκεί ακριβώς είναι το πρόβληµα, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες. Οτι δεν τις κυκλοφορούν αυτές τις φήµες τίποτις ζουρλοί, τίποτις σαλεµένοι, τίποτις Μπογδάνοι, τις κυκλοφορούν άνθρωποι µε σώας τας φρένας. Και δεν είναι µόνο ο Βαγγέλης που µου έχει πει τέτοια φίδια, είναι και συνάδελφοι που κάνουν τον κόπο να µιλήσουν µε κόσµο και να ψαρέψουν απόψεις.

Ουκ ολίγοι και ουκ ολίγες πιστεύουν ότι οι συριζαίοι θα µας κάτσουν στο σβέρκο εφ’ όρου ζωής και δεν θα παραδώσουν ποτέ την εξουσία. Κάτι σαν Μαδούρο ένα πράγµα, αλλά χωρίς τα µουστάκια! Πράγµα το οποίον το έχουµε ξαναδεί εµείς οι γηραιότεροι. Το έχουµε ξαναδεί και το έχουµε ξαναζήσει και επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν κλαίγανε τη µοίρα τους οι δεξιοί, πώς δεν θα ξαναδούν ποτέ Θεού πρόσωπο. Είδαν, βεβαίως, αλλά χρειάστηκε να πιτσικάρει ολόκληρος Μανούσος και να ξεπουλήσει όλο της το πολιτικό κεφάλαιο η Αριστερά για να προκύψει εξουσία. Πράγµα όχι και τόσο εύκολο εν έτει 2019, ιδίως µε τον διεθνή παράγοντα να στηρίζει Αλέξη. Και την ψαλίδα να κλείνει µέρα µε την ηµέρα, όπως έδειξε την περασµένη Κυριακή η δηµοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για την εφηµερίδα που κρατάτε στα χέρια σας...

Αλέξης Τσίπρας