Απόψεις|18.02.2019 14:28

Γκρίζες εξεταστικές ζωνές

Έθνος Γνώμη

Χτυπά κόκκινο η αγωνία των µαθητών της Β’ Λυκείου, που θα κληθούν του χρόνου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση µε ένα εξεταστικό σύστηµα το οποίο ακόµη είναι υπό διαµόρφωση. Οι νεωτερισµοί που επαναφέρονται -για παράδειγµα, ο βαθµός του απολυτηρίου του Λυκείου θα µετρά στη διαµόρφωση του ύψους των µορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι- δηµιουργούν ένα νέο, θολό µέχρι στιγµής τοπίο.

Ουδείς µπορεί αυτήν τη στιγµή να µετρήσει τις επιπτώσεις -ειδικά στον τοµέα των φροντιστηριακών ωρών που θα χρειαστούν οι υποψήφιοι-, πόσω µάλλον εκείνοι που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές µεγάλης ζήτησης. Οι εκτιµήσεις είναι απαισιόδοξες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νέο εξεταστικό σύστηµα θα καταστήσει τα φροντιστήρια ακόµα πιο απαραίτητα για την καλή προετοιµασία των µαθητών – κάτι που συνεπάγεται αυξηµένο κόστος για τις οικογένειές τους και, βεβαίως, µεγάλη αύξηση του ανταγωνισµού για τις περιζήτητες σχολές, όπως και «παρακλήσεις» γονέων για µεγαλύτερους βαθµούς στους µαθητές, αφού θα µετρούν για την εισαγωγή στα πανεπιστήµια.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ακόµη ενηµέρωση για το αντικείµενο των νέων τµηµάτων που θα προκύψουν από τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύµφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, µε αποτέλεσµα να γίνεται δύσκολη η συµπλήρωση του πρώτου µηχανογραφικού από τη Β’ Λυκείου, τη στιγµή που πολλοί µαθητές δεν έχουν καταλήξει σε ό,τι αφορά τις προτιµήσεις τους. Τα κενά είναι πολλά – και πρέπει το υπουργείο να προχωρήσει σύντοµα σε επεξηγήσεις, αλλά και στις όποιες αλλαγές χρειαστούν, ώστε το νέο σύστηµα να καταστεί αξιόπιστο.

πανελλαδικές εξετάσεις