Απόψεις|18.02.2019 14:45

Ιστορίες από το ΚΙΝΑΛ - Όταν η Φώφη ανέβηκε στην ΔΕΘ

Βούλα Κεχαγιά

Τον περασµένο Σεπτέµβριο, όταν η Φώφη Γεννηµατά ανέβηκε στη ∆ΕΘ, δύο -πιο στενοί δεν γίνεται- συνεργάτες της ζήτησαν από τον τότε υπεύθυνο του Τοµέα Αυτοδιοίκησης Αγγελο Τόλκα να κατέβει υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Τόλκας αρχικώς αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια µεταπείστηκε για το καλό του κόµµατος. Τα σχετικά ρεπορτάζ της περιόδου επιβεβαιώνουν την υποψηφιότητά του. Τον Οκτώβριο έγινε στη Θεσσαλονίκη κοµµατική διαδικασία, µε τον Βασίλη Κεγκέρογλου να ανακοινώνει τις αποφάσεις περί υποψηφίων αυτοδιοικητικών. Ο Τόλκας πήγε Θεσσαλονίκη, κάθισε στην µπροστινή σειρά και περίµενε να ακούσει το όνοµά του. Ματαίως, διότι ο βουλευτής του Κινήµατος Αλλαγής ανακοίνωσε την κάθοδο του Χρήστου Παπαστεργίου. Ο Ναουσαίος πολιτικός αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα.

Ο Παπαστεργίου, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη συµπρωτεύουσα, προσδιορίζεται ως ένας από τους ανθρώπους της επιρροής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εξελέγη, δε, δηµοτικός σύµβουλος µε τον Μπουτάρη, που γνώριζε εγκαίρως. Τι είχε συµβεί; Το ΚΙΝΑΛ διαπίστωσε ότι ο Τόλκας δεν «περπατάει» και αποφάσισε να δώσει το χρίσµα στον Παπαστεργίου. Την απόφαση του ανακοίνωσε κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λίγες ηµέρες πριν από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, εντοπίζοντάς τον στην Κύπρο. Μάλιστα, του ζητήθηκε να µην πει τίποτα σε κανέναν.

Στην Κύπρο, για τον ίδιο λόγο µε τον Παπαστεργίου, βρισκόταν και ο Γιάννης Μαγκριώτης. Το κρατάµε για τη συνέχεια της ιστορίας. Ο πρώην υπουργός εδώ και τέσσερα χρόνια είχε συγκροτήσει την κίνηση προοδευτικών πολιτών, µην κρύβοντας το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εξ αυτού του λόγου, όταν έγινε η πρόταση στον Τόλκα, ιστορικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη είπε στην ηγεσία: «Καλά, γιατί δεν βάζετε τον Μαγκριώτη;».

Το Σάββατο της αποκαθήλωσης Τόλκα, και ενώ την Τετάρτη είχαν «κλειδώσει» µε τον Παπαστεργίου, ο Κεγκέρογλου συναντήθηκε µε τον Μαγκριώτη στο «Μακεδονία Παλλάς» και του είπε πως στη σύσκεψη µε τους γραµµατείς και τις νοµαρχιακές που θα ακολουθούσε θα έβαζε δύο ονόµατα. Του Τόλκα και το δικό του. Ο Μαγκριώτης τού είπε ότι χρειάζεται έναν µήνα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, να µιλήσει µε τα κόµµατα και µετά να έρθει η στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Η απάντηση ήταν πως «η πρόεδρος θέλει την ανακοίνωση του υποψηφίου σήµερα». Κάπως έτσι κόπηκε και ο ήδη κοµµένος Μαγκριώτης. Αυτά για την Ιστορία...

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά