Απόψεις|19.02.2019 14:13

Παρένθεση ή νέα σελίδα τα πεπραγμένα Τραμπ;

Γιώργος Καπόπουλος

Η Αµερική θα επιστρέψει (προφανώς στην κανονικότητα της εξωτερικής πολιτικής) όταν ο Τραµπ αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αυτό ήταν το µήνυµα του πρώην αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν από το βήµα της ετήσιας διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου.

Πρόκειται για µια πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ διαφοροποίηση µιας απελθούσας κυβέρνησης από την εξωτερική πολιτική των διαδόχων της, µια κίνηση που πιστοποιεί ότι η κανονικότητα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ παραµένει ζητούµενο.

Ζητούµενο και αδιευκρίνιστο παραµένει και το πότε ο Τραµπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο: στο τέλος της πρώτης ή της δεύτερης θητείας; Ή µήπως πριν καν συµπληρώσει την πρώτη τετραετία, υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της έρευνας του ειδικού ανακριτή Μίλερ για τη διαπλοκή του προεκλογικού του επιτελείου και του ιδίου µε το Κρεµλίνο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016; Η χρονική διάρκεια της παραµονής του Τραµπ στον Λευκό Οίκο θα είναι αποφασιστικής σηµασίας ως προς τον χαρακτήρα των ανατροπών που προωθεί ο πρόεδρος στην εξωτερική πολιτική αλλά και ως προς τις αντιδράσεις που προκαλούν.

Για παράδειγµα, δεν αρκεί η απόφαση Τραµπ για αποχώρηση από τη Συνθήκη Ρέιγκαν-Γκορµπατσόφ του 1987 για τους πυραύλους µέσου βεληνεκούς για να αποτιµηθούν οι επιπτώσεις της: Πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν τα µέχρι τώρα απαγορευµένα οπλικά συστήµατα και στη συνέχεια να επιλεγεί η τοποθεσία εγκατάστασής τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις αντιδράσεις όχι µόνο της Ευρώπης αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας στην αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική Τραµπ. Χρειάζεται χρόνος για να εξακριβωθεί αν οι τρεις αυτοί µεταξύ τους ανταγωνιστικοί πόλοι µπορούν να συµπήξουν ένα ετερόκλητο µέτωπο δυσαρεστηµένων απέναντι στην Ουάσιγκτον, µε την επιθετική ρητορική του προέδρου γύρω από το σύνθηµα «Πρώτα η Αµερική» να έχει λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούµενη προφητεία.

Οι ενδιάµεσες εκλογές του Νοεµβρίου δεν ξεκαθάρισαν σε κάθε περίπτωση αν ο Τραµπ είναι παρένθεση ή νέα σελίδα.

Ντόναλντ Τραμπ