Απόψεις|08.10.2022 08:20

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή

Βούλα Κεχαγιά

Στις 8 Αυγούστου υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τρεις ολόκληρες ημέρες μετά την αποπομπή δύο στενών συνεργατών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε σε μία διαγγελματικού τύπου δήλωσή του με κύριο στόχο -όπως αποδεικνύεται- να περιορίσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του.

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τη δήλωσή του προσθέτοντας τις γνωστές δικαιολογίες. Δεν ήξερα, δεν γνώριζα, δεν ζήτησα (ούτε εκ των υστέρων) να μάθω. Δύο μήνες αργότερα φαίνεται ξεκάθαρα πως ο κ. Μητσοτάκης προσηλώθηκε απολύτως σε αυτό που είπε. Για να μην υπάρχουν σκιές στη Δημοκρατία αποφάσισε να ρίξει μαύρο σκοτάδι.

Στην αρχή ήταν η αντισυνταγματική επίκληση του απόρρητου ακόμη και από μετακλητούς υπαλλήλους ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έπειτα ήρθε ο αποκλεισμός καθοριστικών μαρτύρων (ανάμεσά τους ο ίδιος) από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, μετά ήρθε η απαγόρευση στην διανομή πρακτικών, η σπουδή για κλείσιμο των εργασιών της αλλά και η καταστροφή των αρχείων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Προσοχή: όλο αυτά συνέβησαν υπό την ασφάλεια που προσφέρει στην κυβέρνηση η ισχύς της γνωστής τροπολογίας που ψήφισε νύχτα (μέσα στο σκοτάδι) και η οποία απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους το αιτούνται να πληροφορηθούν εάν έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Τώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία σχεδιάζει μία νέα μεθόδευση, να χαρακτηρίσει τα πορίσματα των κομμάτων από την εξεταστική ως απόρρητα και να κλείσει τις κάμερες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα τα συζητήσει καθιστώντας την μυστική.

Λησμονεί όμως κάτι ο πρωθυπουργός: Πως το πιο βαθύ σκοτάδι έρχεται πριν από την αυγή…

πρωθυπουργόςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις