Απόψεις|20.02.2019 14:24

Σιωπή που... µιλάει!

Βούλα Κεχαγιά

Η σιωπή του πολιτικού συστήµατος για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Τσουκάτου, ήταν ενδεχοµένως πιο εκκωφαντική από τη βόµβα που έσκασε στη δίκη της Siemens για τα 16 δισ. δραχµές που -σύµφωνα µε τον ίδιο- κατέληξαν στα ταµεία του κόµµατος. Μερικές φορές οι  πολιτικές ωτοασπίδες λειτουργούν µε αυτοµατισµό.

Η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης µε βάση τις καταγγελίες του επονοµαζόµενου και «στρατηγού» ήρθε τουλάχιστον να ισορροπήσει τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά ενός κράτους δικαίου.  Τόσα χρόνια γνωρίζαµε για το 1 εκατοµµύριο µάρκα που ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος έχει καταθέσει ότι πήρε από τον γερµανικό κολοσσό για την οικονοµική ενίσχυση της Χαριλάου Τρικούπη και όλα τα άλλα ήταν ζήτηµα προσωπικής φαντασίας του καθενός.

Στον αντίποδα, ο µιντιακός κρότος από το δάνειο που πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έθεσε σε κίνδυνο τα τύµπανα πολιτικών κοµµάτων και όχι µόνο. ∆ικαίως ο Πολάκης ελέγχθηκε ως προς τη νοµιµότητα της διαδικασίας µε την οποία έλαβε το δάνειο των 100.000 ευρώ. Τη στιγµή που ο µέσος πολίτης ή µία µικρή επιχείρηση δεν τολµούν καν να αιτηθούν χορήγηση δανείου φοβούµενοι ότι θα φάνε πόρτα. Εµφανίζονται δηλαδή πεπεισµένοι ότι δεν έχουν καµία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστηµα παρά µόνο εάν βρεθούν στο γκισέ -ακόµη και το ηλεκτρονικό- για να πληρώσουν.

Οταν λοιπόν επαναλαµβάνεται στη δηµόσια σφαίρα µία συζήτηση για το τι είναι νόµιµο και τι ηθικό, καλό είναι αυτή η κουβέντα να µην υπόκειται σε περιορισµούς ή διακρίσεις και να αφορά τους πάντες. Το γεγονός ότι ο Πολάκης πήρε προσφάτως δάνειο δεν σηµαίνει ότι όσα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν στο παρελθόν και µάλιστα µεσούσης της κρίσης δεν πρέπει να ελέγχονται. Οπως κάποιοι έσπευσαν να ξεσκονίσουν το πόθεν έσχες του αναπληρωτή, θα πρέπει µε τον ίδιο τρόπο να ξετινάξουν τα πόθεν έσχες άλλων δηµοσίων προσώπων που έλαβαν δάνεια πολλαπλάσια του εκρηκτικού υπουργού. Είτε ταιριάζει είτε δεν ταιριάζει ο Πολάκης στην αισθητική τους.

Η κοινή λογική λέει ότι όταν σκαλίζεις µία υπόθεση πρέπει να γνωρίζεις ότι στο σκάψιµο µπορεί να χτυπήσεις και «φλέβα». Οχι απαραίτητα χρυσού. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι έτοιµος να αντιµετωπίσεις και το µπούµερανγκ που επιστρέφει πάνω σου µε ταχύτητα.

Παύλος Πολάκης