Απόψεις|05.04.2019 22:46

Η πολιτική γίνεται υπόθεση των ειδικών

Βασίλης Λυριτζής

Ας κλείσουµε λοιπόν αυτόν τον σύντοµο αλλά και επικοινωνιακό κύκλο πολιτών και επιφανειακών πωλητών. Δεν θα ήταν ούτε πρωτότυπο ούτε πολύχρωµο. Ολοι µε άσπρα-γκρίζα σε έναν καθηµερινό ασταµάτητο αγώνα για την επιβίωση.

Η νίκη -η όποια νίκη, ακόµα και η προσωπικήθέλει πολλή και σκληρή δουλειά σε µια ελληνική κοινωνία που δεν χαρίζεται ακόµα σε τίποτα. ∆εν χαρίζεται γιατί δεν της χαρίζουν. Και είναι ίσως η ολοένα και πιο µεγάλη συνειδητοποίηση ότι οι εποχές που µοίραζαν µε ανοιχτές παλάµες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Παλιός πολιτικός σηµείωνε σε σχετικές συζητήσεις ότι «το πολιτικό µας σύστηµα είχε µάθει πολύ καλά να διαχειρίζεται τα πράγµατα και πολύ άσχηµα να τα διοικεί». Από την άποψη αυτή, πολύ λίγα έχουν αλλάξει σε αυτό που ονοµάζεται πολιτική. Ενα συνεχές δούναι και λαβείν είναι. Και αυτό ίσως οδηγεί µεγάλα τµήµατα των πολιτών στην αποχή.

Δι’ αυτού του τρόπου η πολιτική όσο περνάει ο καιρός γίνεται υπόθεση των ειδικών, αυτών που ξέρουν πώς θα σε βγάλουν από τους δαιδάλους της γραφειοκρατίας, πώς θα σου διευκολύνουν τη ζωή. Οι λεγόµενοι τεχνικοί της εξουσίας. Ασ’ τους αυτούς να κάνουν τη δουλειά τους και κάτσε εσύ να κάνεις αστειάκια για την Κουντουρά και τον Παπαχριστόπουλο.

Ουδείς ενδιαφέρεται, όλοι τη βολή τους ψάχνουν. Οι υπόλοιποι απλώς απουσιάζουν. ∆ουλεύουν άλλοι για εµάς. Τελευταία, αυτό είναι µεγάλης εσοδείας. Και είναι -στα σοβαρά τώρα- µεγάλο πλήγµα για τη δηµοκρατία η ολοένα και µικρότερη συµµετοχή, η ολοένα και µεγαλύτερη απογοήτευση.

Έτσι όπως πορεύονται η Ευρώπη και η Ελλάδα µαζί, το τέλος της Ευρώπης και της συµµετοχής είναι δυστυχώς προδιαγεγραµµένο. Και όλοι ξέρουµε τι σηµαίνει στην Ευρώπη περιορισµένη συµµετοχή. Προς το παρόν πάντως, µπορούµε να απολαύσουµε τον απόλυτο ανατολικό.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram