Απόψεις|21.02.2019 14:32

«Ο νοµπελίστας»

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το νέο µονόπρακτο που θα παρουσιαστεί στο BBC ονοµάζεται «Ο νοµπελίστας». Η υπόθεση είναι ελαφρώς πρωτότυπη. Κάποια συµµορία απάγει έναν νοµπελίστα και τον υποχρεώνει να τακτοποιήσει τα οικονοµικά της Ελλάδας, πράγµα που τον οδηγεί στην παραφροσύνη.

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Σ’ ένα Excel γράφω, γραµµή πρώτη. Η Ελλάς χρωστά στην Ευρώπη. Συν οι Ελληνες χρωστούνε στην Ελλάδα (µε πιάνει πάλι εκείνη η ζαλάδα). Συν οι Ελληνες είναι οφειλέτες τραπεζών (µήπως καλύτερα να κάνω τον χαζόν;). Μα και η Ελλάς στους Ελληνες χρωστάει. Εστω κι αν δεν το µολογάει.

Ο ΧΟΡΟΣ

Αχ, κακούργε τραπεζίτη, θα µας πάρεις και το σπίτι.

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Αν η Ελλάς τους Ελληνες πληρώσει, όσα χρωστά σ’ αυτούς αν ξεχρεώσει, τότε οι Ελληνες θα σπεύσουν στους εφόρους και θα πληρώσουν εισφορές και φόρους, κι έτσι η Ελλάς την Ευρώπη θα ξοφλήσει, κάπως το χρέος της θα ισορροπήσει. Ωστόσο, εν τοιαύτη περιπτώσει τις τράπεζες ποιος θα τις γλιτώσει; Ο ΧΟΡΟΣ Εστω κι αν εκδίδονται µε ρυθµόν γοργόν, µη ζηλεύεις τα δάνεια υπουργών. Τη µία παίρνουν λεφτά µ’ ενέχυρο το σπίτι, την άλλη τους το βγάζουν απ’ τη µύτη.

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Πώς η Ελλάς θα µπορέσει να εξοφλήσει τους Ελληνες, δίχως να τους φορολογήσει; ∆ιότι αν οι Ελληνες φορολογηθούν, την Ελλάδα να πληρώσουν δεν θα δυνηθούν. Οπότε και η Ελλάς θα αδυνατίσει την Ευρώπη να την εξοφλήσει. Και σίγουρα εν τοιαύτη περιπτώσει τις τράπεζες ουδείς θα τις γλιτώσει. Ο ΧΟΡΟΣ Αν είναι όπως τα λες, µη µιλάς, καλύτερα να κλαις.

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Αν πάλι οι Ελληνες τις τράπεζες πληρώσουν, τα δάνεια τα κόκκινα τουτέστι αν ξεχρεώσουν, δεν θα µπορέσουν να ξοφλήσουνε τους φόρους διότι δεν έχουν άλλους πόρους. Οσο για την Ευρώπη, µε χίλια καλοπιάσµατα θα περιοριστεί σε κάτι λίγα πλεονάσµατα.

Ο ΧΟΡΟΣ

Ολα αυτά συµβαίνουν προεκλογικώς. Επειτα ο κόσµος θα ξαναγίνει λογικός.

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Ο,τι δίνεται τώρα θα επιστραφεί. Αν όχι πάραυτα, πάντως στο πι και φι.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram